Időkapszula őrzi a zalavári templom történetét az utókor számára

facebook megosztás

Leírásokat, újságcikkeket és hűtőmágnest is tartalmaz az az időkapszula, amit vasárnap helyeztek el a zalavári Rózsafűzér Királynéja Templom falában. Az eseményt az épület százéves jubileuma alkalmából szervezték.

Egy helyi történész még tavaly kezdte feldolgozni a zalavári Historia Domus leírása alapján a templom történetét, az ő kezdeményezésére jött létre az ünnepségsorozat – tudtuk meg Kamondiné Bóta Melindától, az esemény egyik szervezőjétől. A kutatás során kiderült, a templomot 1923 novemberében szentelték fel, így a jeles dátum századik évfordulóját tavaly ünnepelték. 

idő

– A Historia Domus alapján és a saját kutatásai alapján kiderült, hogy milyen nagy anyagi és fizikai ráfordítások árán, fokról fokra hogyan tudott felépülni a templom, hogyan sikerült a belső berendezési tárgyakat megszerezni, hogyan sikerült orgonát szerezni vagy vásárolni a templomnak – mondta el Kamondiné Bóta Melinda.

Az ünnepségsorozattal ezeket az eseményeket idézték fel a helyiek, azonban Lucz József polgármester szerint az időkapszula elhelyezésével méltó emléket állítanak a templomnak. Mint mondta, ezzel a jubileumhoz kapcsolódó dokumentumokat szeretnék megőrizni az utókor számára.

– Újságcikkek, egyéb dokumentumok, kitűzők, leírások, a templom századik évfordulójára készült kiadványt is elhelyeztük az időkapszulában. Én korábban, amikor eszembe jutott, István atyának jeleztem az ötletemet és ő maximálisan támogatott ebben. Gyakorlatilag az ő ötlete alapján készült az, hogy láthatóvá tettük a templom falában ezt az időkapszulát – árulta el Lucz József, Zalavár polgármestere. 

Ennek kapcsán Lucz József azt is elmondta, miért helyezték az időkapszulát jól látható helyre. Mint fogalmazott, a korabeli iratok tanulmányozásából kiderült, hogy a templom építésekor is elhelyeztek egyet, azt azonban nem találták meg. 

T.CS.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.