HVG: gyakorlatilag teljesen leáll a Zalakerámia hazai gyártása

facebook megosztás

A Zalakerámia súlyos válságba került: gyakorlatilag leáll a hazai termelés - írta meg a hvg.hu.

HVG értesülései szerint a Zalakerámia kritikus helyzetbe került; a cég megkezdte romhányi gyárának leszerelését, ami a magyarországi termelés jelentős részét adta.

A technológiát a vállalat kolozsvári üzemébe szállítják át, ezzel gyakorlatilag teljesen leállítva a hazai gyártást.

Az osztrák Lasselsberger tulajdonában lévő Zalakerámia már tavaly májusban jelezte a nehézségeket, amikor csoportos létszámleépítést hajtott végre a Zala megyei Tófejen található üzemében. Az ott dolgozó több mint 200 alkalmazott közel 90 százalékát bocsátották el. A tófeji gyártást akkor a romhányi üzembe helyezték át, ám információk szerint ez a telephely is csak rövid ideig működött: augusztusban ismét leállt, és várhatóan februárig nem fog termelni.

A romhányi üzem bezárása különösen fájdalmas, hiszen ez képviselte a magasabb technológiai színvonalat. Itt néhány éve jelentős beruházást hajtott végre a tulajdonos a gyártás korszerűsítése érdekében. Bár itt nem volt csoportos leépítés, a dolgozók fokozatosan hagyják el a céget. A telephely a jövőben logisztikai bázisként fog funkcionálni.

A Zalakerámia pénzügyi helyzete rendkívül aggasztó. A vállalat 2023-ban 2,1 milliárd forintos veszteséget könyvelt el, árbevétele pedig drasztikusan, 32 milliárd forintról 12,1 milliárd forintra zuhant. A belföldi értékesítés és az export is jelentősen visszaesett, egyedül a romániai kivitel mutatott enyhe növekedést.

A vállalat 2023-ban már csak 220 dolgozót foglalkoztatott, szemben az előző évi 629 fővel. A termelés visszaesése mellett a nyersanyag-értékesítés is drámaian zuhant: a kavics, mészkő és mészkőliszt eladása 15 milliárd forintról 1,8 milliárd forintra csökkent.

A cég válságának hátterében több tényező áll. Egyrészt a kormány által bevezetett intézkedések, amelyek a külföldi tulajdonú építőanyag-gyártókat sújtják. Ide tartozik a kiegészítő bányajáradék kiterjesztése és az új építészeti törvény, amely az államnak elővásárlási jogot biztosít az eladásra szánt építőanyaggyárakra.

Másrészt a romániai piac vonzereje is közrejátszhat a döntésben. Romániában virágzik az építőanyag-kereskedelem és az építőipar, így a Lasselsberger a kereslethez közelebb viheti a gyártást.

hvg.hu/portfolio.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.