Az őszi véradó akcióra várják az önkénteseket pénteken a könyvtárba

facebook megosztás

Civil véradás lesz pénteken a Halis István Városi Könyvtárban. A Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület több mint 10 éve szervezi meg az akciót, ahol rendszerint 30 és 50 fő között mozog a véradók száma, de újak is folyamatosan érkeznek.

Az egyesület több mint egy évtizede szervezi rendületlenül a civil véradást. A kezdeményezéshez annak idején a könyvtár azonnal csatlakozott.

- Milyen csodálatos az, hogy a fúvósoktól – mert az ember azt gondolja, hogy hangosak és a könyvtárba nem illik – a mozgáson keresztül, a gyerekekig, a tornászokig nagyon sokan leltek otthonra. Nyugdíjas szervezetek is, és milyen csodálatos az, hogy a civil véradás is itt talált helyet. Ahogy tudjuk, nagyon sokan is látogatják, ez talán annak is köszönhető, hogy nyitottak is vagyunk – mondta el Czupi Gyula, a Halis István Városi Könyvtár igazgatója. 

A szervezők évente két alkalommal, tavasszal és ősszel szervezik meg a Vöröskereszttel együttműködve a véradást, és péntekre is sok segítőkész embert várnak.

véradás

- Amire mindig büszkék voltunk, hogy mindig van három-négy új véradó, akiknek át lehet majd adni a stafétát, ha valaki befejezi. Ugye 65 év felett már nem ajánlják, hogy valaki véradó legyen, de mindenkit várunk. Mert úgy gondolom, előbb-utóbb mindenki érintett lesz ebben – árulta el Budavölgyi Kálmán, a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület ügyvezetője. 

Az új véradók, a fiatalok toborzásában nagy feladat hárul a Kanizsai Fiatalok Közösségére. Szollár-Nikolics Zsanna szerint ez nem kis feladat, ám annál nemesebb és sok esetben sikerrel járnak.

- Nagyon sokan dolgozunk egy-egy ilyen alkalommal azon, hogy a fiatalokhoz eljusson, hogy véradás lesz. Szoktunk is beszélni arról, hogy miért fontos, hogy miért kell az, hogy vért adjanak már a fiatalok is. Illetve nem titok, hogy ezért az iskolai önkéntes szolgálat is leigazolható. Úgyhogy én nagyon örülök neki, amikor fiatalok jelennek meg a véradáson – fogalmazott Szollár-Nikolics Zsanna, a Kanizsai Fiatalok Közössége vezetője. 

Az őszi akció részeként pénteken várják az önkénteseket a Halis István Városi Könyvtárban, déltől délután négy óráig.

V.A.

(Képek: Kanizsa Médiaház)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.