A fenntartható közétkeztetésről szóló előadások a kórházban

facebook megosztás

Konferenciát tartott a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórházban szerdán. A program a fenntartható közétkeztetés megvalósítási lehetőségeit mutatta be. 

A témában első alkalommal rendeztek konferenciát a nagykanizsai intézményben. Faricsné Hári Vera elmondta, a helyi kórházban jelenleg 660 forintba kerül egy ember étkeztetése, ezt az élelmiszerárak növekedése mellett kell az illetékeseknek kigazdálkodniuk úgy, hogy a betegek energia- és tápanyagmennyisége biztosítva legyen. A kórház vezető dietetikusa és élelmezési osztályvezetője szerint az ilyen rendezvények kiemelten hasznosak a tapasztalatcsere miatt is. 

- Egyértelmű volt, hogy megpróbálunk itt a kórházban helyszínt találni. Szerencsére a kórházvezetés ebben együttműködő volt, nagyon támogatóak voltak. Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon jó dolog, mert folyamatosan változik a fogyasztóknak is az igénye. Itt nagyon sok olyan témáról lehet hallani, amivel kapcsolatban mi is sokkal jobban tudjuk majd javítani a kórházi élelmezést – fogalmazott Faricsné Hári Vera, a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház élelmezési osztályvezetője. 

kórház

A Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége a pandémia előtt rendszeresen szervezett konferenciákat, ám ezek a járvány után egyre inkább átkerültek az online térbe. Jelenleg a szervezet tagjai azon dolgoznak, hogy ezeket az eseményeket minden régióba eljuttassák és különböző tematika szerint mutassák be a szakterületüket. Zoltai Anna, a KÖSZÖV elnöke kiemelte, komoly kihívást jelent, hogy a nyugati országokhoz képest a magyar közétkeztetésben még mindig magas az ökológiai lábnyom, ám egyre több területen történt előrelépés a fenntarthatóság irányába. 

- Magyarország vezető közétkeztetője a Hungast csoport, ők többszáz főzőkonyhát üzemeltetnek és nagyon komoly létszámot látnak el. Ők már fenntarthatósági szakembert is foglalkoztatnak és velük együtt közösen tavaly, illetve tavalyelőtt már a Magyar Természetvédők Országos Szövetségének a kezdeményezésére elindultunk egy „Heti egy húsmentes nap a közétkeztetésben” programmal, amiben ők úgy tudom, hogy sikeresen működnek több konyhán – árulta el Zoltai Anna, a KÖSZÖV elnöke. 

A résztvevők összesen négy előadást hallhattak. Tóth Dávid prezentációjában a NÉBIH Minőségvezérelt Közétkeztetési Programjának kilencéves eredményeit mutatta be. 

- A közétkeztetők, élelmezésvezetők ismerik a programot. Ez alapján a programban felállított kérdéslistára meg tudnak felelni, ennek köszönhetően egyre jobb eredményeket érnek el. Zala megyében is láthatjuk, hogy a konyhák már egyre jobban szerepelnek, az első minősítésekhez képest óriási változások vannak, főleg a főzőkonyhák tekintetében - mondta el Tóth Dávid, a Nébih Vendéglátás és Közétkeztetés Felügyeleti Osztály osztályvezetője. 

Az előadások mellett a résztvevők molinókon kihelyezett tájékoztatók segítségével ismerhették meg a közétkeztetés múltját, jelenét és jövőjét. A témával bővebben foglalkozunk a Közérdekes mai adásában. 

K.T.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.