170 gímbika került terítékre idén, a trófeaszemlét pénteken tartották Zalában

facebook megosztás

Ünnepelt a Zalaerdő és a vadászok pénteken. A cég huszonharmadik alkalommal tartotta meg hagyományos trófeaszemléjét, ami a bőgési időszakot lezárva mutatja meg azt, milyen a vadállomány a területen, mennyire értékes gímbikák lakják a megyét.

A Zalaerdő Zrt. több mint két évtizede rendezi meg ezt a szemlét október derekán. A kezdetek óta országszerte több társaság is átvette a szokást, - ezeken az alkalmakon a szakma értékeli az adott szezont, több szempontból is.

trofea

- Az elmúlt évhez képest az idei eredményeink némiképp elmaradnak. Az akkor elért eredményektől részint az időjárás úgy alakult, hogy az nem igazán kedvezett a gím agancsának felrakására, - különösen igaz ez az állítás az agancsfelrakás második időszakára, július és augusztus hónapokra, amikor extrém hőség volt tapasztalható. De részint azért is, mert a szeptemberi bőgési szezonban, annak a csúcspontján Közép-Európában dúló időjárási viszonyok és árvizek miatt nagyon sok vendégünk akarata ellenére, de le kellett, hogy mondja a vadászatát – mondta el Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója. 

Így kimaradt az a teríték, az az elejtendő darabszám, ami hozzájuk volt köthető – magyarázta a cég vezérigazgatója. Ennek ellenére gyönyörű trófeákat lehetett látni a bizonyos belső körben. Az aranyérmesek száma a tavalyi 30-hoz képest idén 22 lett, de köztük voltak kiemelkedő jellemzővel bíró trófeák is. 

- Az idei szeptemberben a 65 ezer hektáros üzemi vadászterületen mintegy 170 gímszarvasbika került terítékre. Ebből 22 aranyérmes, 47 ezüstérmes és 47 bronzérmes minősítést kapott a trófeabírálaton. A legnagyobb trófeatömegű gímszarvasbika a Lenti Erdészet vadászterületén esett, ez 13,22 kg-os, a bírálati pontszáma pedig 228,81 nemzetközi trófeabírálati pont – árulta el Gróf Jácint, a Zalaerdő Zrt. vadgazdálkodási osztályvezetője. 

A trófeaszemlén nem csupán az érmeseket lehetett megcsodálni, hiszen minden szezonban esik egy-egy olyan bika, amelynek trófeája kuriózumnak számít. A témáról bővebben lesz szó a Mi portánk című magazinműsorunkban.

V.A.

(Képek: Kanizsa Médiaház)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.