Újra Eszter-feszt
Fesztiváloztak az eszteregnyeiek, negyedszer tartották meg az Eszter-fesztet. A helyi sportpályán tartott szombati programkavalkádon fellépők, főzőverseny és tradicionális ízek várták a résztvevőket.
A délutáni megnyitót követően folyamatosan váltották egymást a fellépők a színpadon, forgatásunk pillanatában a Nagykanizsai Fúvószenekar tagjai, majd a Csóka Szabi Bandája nevű formáció gondoskodott az egyre népesebb közönség szórakozásáról. A szervezők 2021-ben hagyományteremtő jelleggel tartották meg az első Eszter-fesztet. A cél azóta sem változott, az elmúlt években a főzőversennyel és a vendégekkel is igyekeznek ápolni a népi és vadászati kultúrát. A program évről évre több embert vonz.
- Általában az ételeknek a 40-50 százaléka vadból készül, a többi pedig szabadon választott, mert nincs meghatározva, hogy milyen ételeket kell készíteni. A népi kultúránál inkább a gasztronómia jellemző, a sajtosok a régi hagyományban vagy a varrás, a horgolás, amire azt mondjuk, hogy a régi időknek az ápolása, azok jelen vannak a fesztiválon – mondta el Kele Lajos Attila, Eszteregnye polgármestere.
A főzőverseny is folyamatosan fejlődik, idén tizenhét csapat ragadott fakanalat. A Rozmaring Népdalkör tagjai most először neveztek a megmérettetésre. A csoport palacsintával is várta a résztvevőket, süteménnyel vendégelte meg a járókelőket, valamint a specialitásának számító chilis babot készítette el, magyarosan.
- Különböző, hazai kis fűszerekkel bolondítottuk meg, házi ketchuppal, római köménnyel, jó sok fokhagymával, borssal, oreganóval, ezzel fűszereztük – árulta el Végh Imréné, a Rozmaring Népdalkör és citerásai csapattagja.
A versenyre idén is nevezett a muravidéki Radamosról érkező csapat. A Lendva melletti falu lakói örömmel jöttek el testvértelepülésükre, hiszen az eszteregnyeiek is rendszeres vendégnek számítanak az ő paszulyversenyükön. A tagok bográcsban készült pörkölttel várták a vendégeket.
- Nálunk, Lendván van egy bográcsfőzőverseny, tradicionális. A világrekord is nálunk volt a bográcsban, mi is azt csináltuk, amit ők csináltak, hasonló. Szerintem ez jobb is lesz - fogalmazott József Gerencsér, a Radamos csapattagja.
A szakmai zsűri végül a „Nyald meg a kanalam” nevet viselő csapat gombás velős zúza pörköltjét és babos csülkös káposztáját találta a legjobbnak. Az eszteregnyei fesztiválról bővebben is beszámolunk a Mi Portánk jövőheti adásában.
K.T.
(Képek: Kanizsa TV)