Mindszenty József és Zala vármegye története elevenedik meg a Medgyaszay Házban

facebook megosztás

Zala vármegye ezeréves történetét, valamint a Mindszenty József életét bemutató, roll-up kiállítás nyílt kedden délután a Medgyaszay Házban. A molinók a zalai múzeumok anyaginak felhasználásával készültek el.

A tárlat Mindszenty Józseffel foglalkozó része összesen nyolc szakaszt ölel fel a bíboros életéből, például a hivatáskeresését, a papi pályára lépését, valamint a politikai meghurcolását. A dokumentumokat a Mindszenty Alapítvány állította össze, az egyházi méltóság életéről szóló források felhasználásával. Az informatív bemutatónak Nagykanizsa a tizedik, egyben utolsó állomása.

kiállítás

- A Petőfi Kulturális Alap egyrészt a Göcseji Múzeum, másrészt a Mindszentyneum anyagát öleli fel. Tulajdonképpen tíz állomáson vett részt ez a kiállítás, márciusban indult útjára, Zala megye kisebb nagyobb településein szerepelt ez az anyag - árulta el Klinger László, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága osztályvezetője. 

A Zala történetét bemutató kiállítás összesen 10 elemből áll, amelyeken a honfoglalást megelőző időszaktól a rendszerváltás korszakáig követhetőek vissza a vármegye legfontosabb történései. A gyűjtemény a zalai múzeumok anyagainak felhasználásával készült.

- Tulajdonképpen a Göcseji Múzeum, a Balatoni Múzeum, illetve a Thúry György Múzeum anyagából válogat. Tudni kell róla, hogy a Göcseji Múzeum régész és történész kollégái állították össze. Számos képpel igyekszik bemutatni a megye történelmét, a megye neves szülötteit, illetve a fontosabb történelmi eseményeket. Számos régészeti anyagot, illetve néprajzi anyagot is a látogatók elé tár - tudtuk meg Klinger Lászlótól. 

A kiállítás szeptember 16-ig látogatható nyitvatartási időben a Medgyaszay Házban. A tárlat Mindszenty József életét bemutató szegmense ezt követően visszakerül a zalaegerszegi Mindszentyneumba, míg a Zala történetét feldolgozó molinók különböző közművelődési intézményekben lesznek bemutatva.

K.T.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.