A művészet és a véletlen találkozása Kotnyek István tárlatán

facebook megosztás

Régi fotók földbe ásott negatívjaiból készült képeket mutat be Kotnyek István Alkémia című kiállítása a Plakát Házban. A tárlat megnyitóját csütörtökön tartották, ahol Frimmel Gyula festőművész méltatta az alkotó munkásságát.

Különleges elmosódások, hullámok, különleges érzések, amelyek körbevonják a fotókat – ezekkel a szavakkal jellemezte Kotnyek István munkáit Száraz Csilla. A Thúry György Múzeum igazgatója elmondta, az alkotó mind a festményei, mind a fotói által a kanizsai művészet meghatározó alakjává vált. A tárlaton több mint hatvan képet láthatnak az érdeklődők.

– Olyan különleges világot tükröznek, amely abból adódik, hogy az egykor elkészített fotók negatívjait beásta a földbe és így került előhívásra a fotó. A föld sava borsa ahogy alakította a negatívot, az látható itt a fotókon – fogalmazott Száraz Csilla.

kép

A kiállítást Kotnyek István régi barátja, Frimmel Gyula nyitotta meg, aki kísérletezőművésznek nevezte az alkotót. Úgy fogalmazott: ő bármihez nyúl, azt általában nem a hagyományos módon használja. Szerinte a munkák létrehozásában nem csupán a föld kémiai folyamatainak volt szerepe.

– Itt a véletlennek nagyon fontos szerepe lett ebben a folyamatban. Tulajdonképpen azért fontos és azért tanulságos ez a kísérlet, mert ez rámutat arra, hogy a műalkotás folyamatában a véletlennek milyen szerepe van, mennyi a művész munkája és mennyi a véletlen, illetve a véletlen folyamataihoz a művész hogyan viszonyul, hogyan lesz ebből műalkotás – árulta el Frimmel Gyula festőművész.

Ennek kapcsán Frimmel Gyula hozzátette, a kiállítás ezáltal tanulságként is szolgálhat az érdeklődőknek. A tárlatot október közepéig lehet megtekinteni a Plakát Házban.

T.CS.

(Képek: Kanizsa Médiaház)

Kotnyek István - Alkémia fotókiállítás megnyitó, Plakátház galéria

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.