Magyarország születésnapját ünnepelték Kanizsán - frissítve

facebook megosztás

Fúvós zenével és zászlófelvonással, majd kenyérszenteléssel és kulturális műsorokkal ünnepelték az államalapítás napját Nagykanizsán. A városi rendezvényen Balogh László polgármester a magyar nemzet közös múltját, valamint annak mérföldköveit hangsúlyozta.

Reggel 9 óra előtt kezdődött a program, a hagyományoknak megfelelően fúvós zenére gyülekeztek a helyiek a Deák téren. Az előadás után a Himnusz dallamára felvonták a nemzeti lobogót.

aug 20

 

A zászlófelvonást követően a Medgyaszay Házban folytatódott az ünnepség, ahol Balogh László polgármester köszöntőjében Szent István államalapító királyunk döntését méltatta. Mint fogalmazott, annak lényege az volt, hogy tovább őrizzük-e ősi hiedelmeinket, örökségünket és életmódunkat vagy belső konfliktust is vállalva új hittel, új közösségi formában államot alapítunk Európa szívében.

– Szabadság és pusztulás, vagy szolgaság és élet? Szent István ünnepén újra és újra ezek az ellentmondó kérdések merülnek fel bennünk, középpontba helyezve a döntést, mely a sorsunkat megszabta. Holott éppen 1000 éves létezésünk, a kultúránk, a nyelvünk és a történelmünk az, amely ezt visszavonhatatlanul igazolja – mondta beszédében Balogh László, polgármester. 

Augusztus 20-a az államalapítás mellett az új kenyér ünnepe is, így ökumenikus szertartással folytatódott a rendezvény, aminek részeként az egyházi méltóságok megáldották az új kenyeret. A délelőtti programokat kulturális műsorral zárták a Medgyaszay Házban.

A programsorozat folytatása a borús idő ellenére is sok embert vonzott az esti órákban. Az Erzsébet téren az István, a király című rockopera vetítésén vehettek részt a kanizsaiak, majd elkezdődött a nap záróakkordja, az ünnepi tűzijáték.

T.CS.

(Kép: Kanizsa Médiaház)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.