Az új kenyér ünnepe

facebook megosztás

Augusztus 20-án az államalapítás és Szent István ünnepén rendszerint elhangzik, e nap egyben az új kenyér ünnepe. De miért is? Mende-mondák, néphiedelmek, hagyományok és szokások lengik körül a legalapvetőbb élelmiszerünket.

Kell hozzá a frissen őrölt liszt, víz, só... majd később kovász. A régi világban a kenyér szinte szent eledelnek számított, a kemencében sült étket egy hétig is ették elődeink. A családfő mielőtt megszegte, keresztet is vetett. A hagyomány szerint Szent István napjára sült ki az első kenyér a frissen aratott búzából, így ez az ünnep valóban mélyen gyökerezik a Kárpát-medencében. Az eredete viszont a múlt homályában leledzik, a néprajzkutatók is a régiek elmondása alapján tudják azt, augusztus 20-a miért is az új kenyér ünnepe.

A legalapvetőbb eledelünk – ezt senki nem vitathatja. A magyar konyhában szinte minden étel mellé adunk kenyeret, de például a külföldiek számára idegen zsíros kenyér lilahagymával...  szinte unikumnak számít. Babonák is kísérik az új kenyeret. A bőség és a termékenység szimbóluma egyben. De gazdag a hiedelemvilág: péntekenként, különösen nagypénteken nem volt szabad kenyeret sütni, tiltott volt a tevékenység Luca és Borbála napján is. A kovászt nem láthatta idegen, és miután a kenyér a kemencébe került, a sütőasszony felemelte a szoknyáját, felborította a szakajtót, hogy az a bizonyos kenyér magasra nőjön. Esküvők idején sóval és kenyérrel kínálták az ifjú párt.

Hiedelmek tekintetében tehát rendkívül gazdag a magyar nemzet, de közeleg az ünnep, így érdemes szót ejteni arról, milyen lesz augusztus 20-án az ország kenyere. Csakúgy, mint ahogy megválasztják az ország tortáját, az ország kenyerének is lett győztese. A balmazújvárosi pékség „Nagyapám kenyere” fantázianévvel érdemelte ki a címet. Burgonyával készül, négyféle lisztből, só és víz hozzáadásával. A megmérettetésen idén 20 pékség indult 33 féle termékkel. A verseny alapkövetelménye az volt, hogy kizárólag magyar és természetes alapanyagok alkothatják a kenyeret. A házilagosan készült kenyér sütése manapság reneszánszát éli, így aki szeretne a díjnyertes étket elkészíteni, a világhálónak köszönhetően tájékozódhat a pontos hozzávalók ügyében. De az egyházak által megszentelt kenyeret szent István és az államalapítás ünnepén is meg lehet kóstolni Nagykanizsán, a városi ünnepségen.

VINCZE Adél

(Megjelent a Kanizsa Újság 2024. augusztus 14-ei számában)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.