A zalai futballtörténetet is megismerhettük a zalavári ünnepen

facebook megosztás

Kispályás labdarúgótorna, futballtörténeti pódiumbeszélgetés és mezkiállítás is várta a sportág szerelmeseit a Zalavári Futballünnepen. A program a vármegyei Hátsó Füves rendezvénysorozat szezonzárója volt.

A Csillag Péter újságíró által elindított kezdeményezés lényege, hogy a megyei futballkultúrát olyan településeken is bemutassák, ahol még igyekeznek ápolni a labdarúgás hagyományait. A helyszínek jelentős részén már nincsen nagypályás gárda, a szezonzárónak otthont adó Zalavár azonban kivétel, hiszen a helyiek a megye III-ban rúgják a bőrt. Az ünnephez kapcsolódó mezkiállításon több mint 100 futballdresszt láthattak az érdeklődők. A folyamatosan bővülő gyűjteményben megtalálható volt a ZTE egykori NB I-es meze, az FC Nagykanizsa néhány szezonnal ezelőtt használt felszerelése is, de számos olyan csapat dresszét is kiállították, amely már nem létezik.

mez

- Az aktív csapatoknál egyszerű volt, mert mindig vannak ilyen levett mezek, amiket már nem használnak, hiányos a szettjük és onnan kaptunk. A megszűnt csapatokkal nehéz volt, de ott is próbáltuk felvenni a kapcsolatot, vagy ha még aktív a klub, akkor velük felvenni a kapcsolatot. Nagyon kedves volt mindenki, mert mindenki adta önként és örökbe kaptuk a mezeket, tehát nem kell nekik visszaadnunk. A távolságot pedig úgy győztük le, hogy bírók szegődtek segítségül hozzánk - árulta el Hegedüs Enikő szervező. 

A programban egy kispályás labdarúgótorna is helyet kapott, amelynek lényege a játék szeretete volt, valamint, hogy több generáció együtt mozogjon. A tornán mindenki játszott mindenkivel, a játékosok pedig örömmel csatlakoztak a kezdeményezéshez.

- Jó dolog, bár megöregedtünk, próbálunk fiatalokat beépíteni közénk, saját gyerekeinket, más gyerekeit. Úgy néz ki, hogy azért működik, itt a példa, hogy Sárhida újraindult. Járunk és megyünk mindenhova, hála Istennek szeretettel várnak bennünket mindenhol, mi is próbáljuk visszahívni a csapatokat, és próbálunk egy olyan kultúrát teremteni, ami reméljük meg is marad - mondta el Horváth Zoltán, a Zala Főnix csapatkapitánya. 

A programot a Zalavári Kulturális – és Hagyományőrző Csoport fellépése színesítette. A hölgyek az alkalomhoz illően több népdalt és nótát is átköltöttek, hogy kapcsolódjon a futballhoz.

K.T.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.