Komoly veszély fenyegeti az ötven év felettieket

facebook megosztás

A csontritkulás népbetegség, több mint 700 ezer embert érint. De szakemberek szerint van megoldás, mert az oszteoporózis az újabb gyógyszeres terápiáknak köszönhetően teljesen visszafordítható.

A csontritkulás miatt bekövetkezett első csonttörés két-háromszorosára növeli a következő törés kockázatát. Idős korban a combnyaktörés különösen veszélyes, így kiemelt jelentőségű a csontritkulás (oszteoporózis) időbeni felismerése és kezelése, hiszen kitartó gyógyszeres terápiával teljesen meggyógyítható, közölte a Semmelweis Egyetem (SE).

Csontjaink egészségéhez a  D-vitamin is elengedhetetlen. A nyári, napos időszakban negyedóra alatt előállítja szervezetünk a napi szükséges mennyiséget. Hazánkban a csontritkulás népbetegségnek számít, mintegy 700 ezer embert érint, a betegek több mint kétharmada nő, akiknél főként a menopauza idején az ösztrogénhiány miatt válik kiemeltté a csontok védelme.

Fontos a szűrővizsgálat

Oszteoporózisra utaló tünet, ha valaki  baleset vagy magaslatról való leesés nélkül szenved csonttörést, vagy az életkor előrehaladtával a testmagassága több mint négy centiméterrel csökken – mondta Takács István, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinika igazgatója.

Évente mintegy százezer csonttörés következik be csontritkulás miatt hazánkban. Minden harmadik ötven év feletti nő élete során biztos, hogy érintett lesz – tette hozzá az igazgató. 

Éppen ezért nagyon fontos a megelőzés, mivel az első csonttörés után kétszer-háromszor valószínűbb az újabb törés. A csípőtáji törést elszenvedők felénél biztos, hogy csontritkulás áll a háttérben. Idős korban pedig ez – egészségügyi ellátástól függetlenül – növeli a halálozás kockázatát, mivel az operációt követően megszűnhet a mozgás és önellátás képessége, ami hajlamosabbá teszi a beteget számos betegség, többek között trombózis és tüdőembólia, tartós fekvés esetén pedig tüdőgyulladás és felfekvések kialakulására – tette hozzá Horváth Csaba egyetemi tanár, a Oszteodenzitometria Labor vezetője.

A csontritkulás elkerülése érdekében már fiatal felnőttkorban érdemes törekedni a csonttömeg megőrzésére, amiben segít a rendszeres mozgás, a kalciumdús étrend és a D-vitamin is – mondta Mészáros Szilvia, a klinika egyetemi adjunktusa, a Magyar Osteológiai és Osteoarthrológiai Társaság elnöke.

A szakember arra is kitért, hogy egy átlagos napsütéses nyári napon körülbelül 10-15 perc alatt elegendő mennyiségű D-vitamint állít elő a szervezünk az UV-B sugárzás hatására akkor is, ha egyszerűen csak a szabadban tartózkodunk. Az UV-B sugárzás 11-15 óra között a legmagasabb.

Fürdőruhában történő napozással negyed óra alatt akár 20 ezer egység D-vitamin is képződik, a naptej azonban meggátolja ezt a folyamatot. A napégés elkerülése érdekében azonban mindenképpen érdemes strandoláskor napvédő készítményt alkalmazni. Hazánkban októbertől márciusig azonban szükséges napi 1500-2000 nemzetközi egységnyi D-vitaminpótlás.

Gyógyszeres terápiával visszafordítható a betegség

Az oszteoporózis az újabb gyógyszeres terápiáknak köszönhetően (tabletta vagy injekció) teljesen visszafordítható, ám ehhez kitartóan, akár évekig is szükség lehet először az új csont képződését támogató, ezt követően a csontvédő gyógyszerek szedésére – tette hozzá Takács István.

Nőknek a menopauzát követően, férfiaknak 60-65 éves korban mindenképpen részt kellene venniük csontsűrűségmérésen.

Az egészségbiztosító egészséges embereknél háromévente finanszírozza a szűrést, ha mérsékelt a csontsűrűség-csökkenés akkor kétévente, diagnosztizált csontritkulás esetén pedig évente lehet részt venni az ingyenes vizsgálaton. Ehhez mindképpen beutalót kell kérni a háziorvostól reumatológiai vagy endokrinológiai szakrendelésre, mert a csontsűrűségmérésre csak ezek a szakorvosok irányíthatják tovább a pácienseket.

economx.hu

(Kép: Getty Images)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.