Eddig egy aratáshoz kapcsolódó tűzeset volt idén Zalában

facebook megosztás

Idén ez idáig egy, az aratással összefüggő tűzeset miatt kellett kivonulni Zala vármegyében a lánglovagoknak. Viszont jelenleg még csupán a betakarítási szezon derekán járunk, így a katasztrófavédelem fokozottan felhívja az érintettek figyelmét a tűzvédelmi előírások betartására és a munkagépek karbantartásának fontosságára.

Palin városrész határában egy családi gazdaság telephelyén érdeklődött Híradónk az iránt, milyen előírásokat kell betartani, mire kell odafigyelni annak érdekében, hogy a tűzesetet megelőzzék. Kuti Csaba szerint a tűzoltó készülékek ellenőrzése kiemelten fontos ebben az időszakban.

gép

- Elsődlegesen aratás kezdete előtt egy szemlét kell tartania a munkavédelmi felelősnek, illetve abban a gazdaságban, ahol kombájn van, bizonyos gépszám felett a katasztrófavédelmet is ki kell hívni. Minden traktoron és pótkocsin van porral oltó készülék az előírásoknak megfelelően. Pótkocsin lapát is, mert előfordulhat olyan tűz, amit homokkal, földdel rászórva meg lehet fékezni. A tűzoltó készülékekre nagyon oda kell figyelni, évente érvényesíttetni, bizonyos időszakokban nyomáspróbázni – árulta el Kuti Csaba mezőgazdasági vállalkozó. 

A mezőgazdasági munkagépek kifogástalan műszaki állapotát hangsúlyozta még Kuti Csaba, csakúgy, mint a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője, Bangó Szilárd.

- Itt két dologra kell nagyon-nagyon odafigyelni. Az egyik az üzemanyagellátó rendszer és a hidraulikai ellátórendszer. Ezeknek a vezetéke el szokott öregedni, és a kifolyó üzemanyag vagy kenőanyag vagy hajtóanyag, ha a felhevült részre, kipufogórendszerre vagy motorblokkra ráfolyik, az szokott lángra kapni. A másik, ami jellemzően problémát szokott okozni, a forgó alkatrészek, ezen belül a csapágyak meghibásodása. Az szinte borítékolható tűzkeletkezési ok. Tehát ezek megfelelő karbantartása nagyon-nagyon elkerülhetetlen – mondta el Bangó Szilárd, a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője. 

Bangó Szilárd végezetül felívta a figyelmet arra: ha a munkálatok során mégis tűz keletkezne, a legfontosabb, hogy a dolgozók haladéktalanul hívják a tűzoltókat a 112-es segélyhívón, ezt követően megpróbálhatják a tűz eloltását, ha van rá képességük, eszközük. Ezen kívül a lélekjelenlét is nagyon fontos – hangsúlyozta a szakember.

V.A.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.