A környékünkön még nem indult be az igazi gombaszezon

facebook megosztás

Negatív meglepetés érheti azokat, akik Kanizsa környékén szeretnének gomba után kutatni. Ugyan a kánikula és a csapadék egymást váltotta az elmúlt napokban, így az internetes portálokon és a közösségi csoportokban szebbnél szebb példányokat lehet látni, ám a szakértők szerint dél-Zalában még további eső kellene ahhoz, hogy igazán beinduljon a szezon.

A gomba felszínre bukkanásának egyik legfontosabb tényezője a csapadék. A térségünkben az elmúlt időszakban ugyan kaptak az erdők esőt, de hirtelen lezúduló, nagy mennyiséget csak egyszer-egyszer, annak a nagy része pedig elfolyt, így a talaj mélyebb rétegei még mindig szárazak – mondta el Gál Sándor, gombaszakértő.

- Volt gomba körülbelül egy hónappal ezelőtt, keserűgomba, sárga rókagomba és galambgombák néhány fajta, de vargányát nagyon keveset tudtunk szedni – árulta el Gál Sándor gombaszakértő. 

gomba

Az igazi gombaszezon beindulásához több, kiadós csapadékra lenne szükség. Gál Sándor mérései szerint a talaj felső része ugyan nedves, de 20 centiméter mélyen már száraz a föld. Ráadásul negatívan hatott a szezonra a téli csapadék hiánya is, a vastag hótakaró ugyanis szép lassan csorog le a föld mélyebb rétegeibe. Az elmúlt télen viszont nem volt hó, az évszak kimondottan aszályosan telt – sorolta a szakértő. De nem utolsó sorban az sem mindegy, milyen helyen, milyen erdőben keresgél az ember.

- A jó gombatermő erdők általában a tölgyesek, bükkösök vagy a vegyes gyertyános-bükkös, tehát amiben az őshonos fafajaink vannak, amivel a gombák gyökérkapcsolatot tudnak létesíteni, tehát ezek az igazán jó termőhelyek. Az akácosban például más gombafajok teremnek, és sokszor olyan, hogy nem is nagyon lehet megtalálni, csak ősszel, lombhullás után – tette hozzá a gombaszakértő. 

Gál Sándor az elmondottak mellett hangsúlyozta, a talált gombát mindenképpen vizsgáltassuk meg szakemberrel fogyasztás előtt. Erre Nagykanizsán a Vásárcsarnokban van lehetőség.

V.A.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.