Tejleves zuzorkával és paprikás perec

facebook megosztás

A zalamerenyei Bodor Katalin a sütést, főzést édesanyjától és a nagyanyjától tanulta. Elsősorban sütni szeret, szívesen készít kelt tésztákat, de ha úgy adódik, a házi rétes kinyújtása sem okoz gondot neki. Pár hónappal ezelőtt másodmagával a diótorta vagy más néven pörkölttorta készítését is megtanulta egy helyi idős asszonytól, Rosta Mariska nénitől. A családja nagyon szereti az igazi zalai parasztételt, a tejeslevest reszelt tésztával vagy más néven tejlevest zuzorkával és a paprikás perecet. Most ezek elkészítésének módját osztjuk meg olvasóinkkal.

A tejleves hozzávalói:

1,5 liter tej, 0,5 l víz, 1 egész tojás, 15 dkg liszt, só.

Elkészítése:

A vizet felforraljuk, gyengén megsózzuk, hozzáöntjük a tejet és tovább forraljuk. Forrás közben beletesszük az előre elkészített tésztát vagy zuzorkát, és még 1-2 percig forraljuk. Fogyaszthatjuk pirospaprikával megszórva is.

A reszelt tészta, vagy zuzorka hozzávalói:

1 egész tojás, 6-7 evőkanál liszt, csipetnyi só.

Elkészítése:

A hozzávalókat összegyúrjuk és tésztareszelőn lereszeljük, vagy tenyerünk között jól összemorzsoljuk és a levesbe szórjuk.

A paprikás perec hozzávalói:

1 kg liszt, 1 kocka (5 dkg) élesztő, 2 egész tojás, 3 evőkanál tejföl, 3 teáskanál pirospaprika, 0,5 l tej, 1,5 evőkanál só.

Elkészítése:

Az élesztőt 3 dl langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk, a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadunk 1 tojást, a sót, a tejfölt, a pirospaprikát és 2 dl tejet. Az egészet összegyúrjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát 1 ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, 1 cm széles csíkokra vágjuk, melyeket megsodrunk és perec formába hajtunk. Sütés előtt felvert tojással megkenjük a perecek tetejét és forró sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.

BAKONYI Erzsébet

(Megjelent a Kanizsa Újság 2024. június 19-ei számában)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.