Szorosabb lesz a kapcsolat Zalakaros és egy szlovén település között

facebook megosztás

A szlovéniai Selnica ob Draviból érkezett delegáció vendégeskedett ma Zalakaroson. A program részeként a két település polgármestere együttműködési megállapodást írt alá, amely a kapcsolatok szorosabbra fűzésére vonatkozik.

A fürdőváros és a szlovéniai falu évek óta együttműködik, és legutóbb sikeresen pályáztak a Magyar-Szlovén Interreg együttműködés részeként. A Dihajmo/Lélegezzünk pályázat lényeg, hogy a települések a fenntartható fejlődéssel kapcsolatban látják el tanácsokkal egymást. Vlasta Krmelj a Dráva-parti település polgármestere úgy látja, számos területen tudnak eszmét cserélni az együttműködés részeként.

ZK

- Szerintem Zalakaros egy nagyszerű város, ahol valódi zöld környezetet láthatunk virágokkal, növényekkel, és az emberek szeretik ezt a helyet, mi selnicaiak nagyon sokat tanulhatunk tőlük. De mi is fejlettek vagyunk, az óvodánkban például csak megújuló energiaforrásokat használunk egy zöld épületben. Most tudunk egy párbeszédet folytatni és elmondani egymásnak, hogy hogyan is működik ez - fogalmazott Vlasta Krmelj, Selnica ob Dravi polgármestere. 

A karosiak május végén utaztak el Szlovéniába, ahol megismerték a helyi szokásokat, valamint bemutatták a karosi gasztronómiát. Novák Ferenc a város első embere szerint a közös munka során az összefogás az egyik leglényegesebb pont, amelynek részeként a kulturális – és civil csoportok közötti együttműködés, de adott esetben a közös turizmus is erősödhet.

ZK

- Ez egy kisléptékű pályázat, ami azt jelenti, hogy a mindennapokban az emberek ismerjék meg egymást. Ezt követően rajtunk múlik, az önkormányzatokon és a civil szervezeteken, hogy mit tudunk kihozni ebből a lehetőségből. Úgy gondolom, hogy kölcsönös előnye van annak, ha ezt megtudjuk tenni nemcsak a pályázatok vagy a turizmus kapcsán, hanem ennek a pályázatnak a végén még a gazdasági kapcsolatok kialakítása is lehetséges. Tehát a potenciál bennünk van és ez csak rajtunk múlik – mondta el Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere. 

Az együttműködési megállapodás aláírását követően egy közös sétával folytatódott a program, amelynek részeként a szlovén delegáció tagjai megismerhették Zalakaros nevezetességeit.

K.T.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.