Rekord korán kezdődött az aratás, a termésmennyiség viszont várhatóan elmarad az átlagtól

facebook megosztás

A megszokottnál sokkal korábban kezdődött az aratás az országban, volt olyan terület, ahol már június 6-án elindultak a munkagépek. Az idei esztendő eddigi időjárása miatt nem várható kimagasló terméseredmény, de a piaci helyzet nyugodtabb gabonaszezont ígér.

Az agrártárca beszámolója szerint a mostani időjárás kedvez az aratásnak, gyorsítja a munkát az is, hogy nincs reggel harmat, korán indulhatnak a gépek. Ha nem szól közbe semmi, a betakarítás rendkívül gyors lesz egyes növényeket illetően, jövő héten akár már nem is marad búza a határban.

arat

A májusi eső – ahogyan azt Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke közleményében elmondta: már csak a szemtelítődésben segített, vagyis némileg kozmetikázhatta a termésmennyiséget. Az őszi betakarítású növényeknek viszont nagyon jól jött a csapadék. Idén eddig szerencsére az időjárási szélsőségek nem okoztak nagyobb károkat – viharban megdőlt állományokról például nem esett szó, a szántóföldi kultúrákat pedig a gazdálkodók bejelentései szerint 13 ezer hektáron érte aszály- és 11 ezer hektáron belvízkár.

V.A.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.