Hetente nyírod a füvet? Nagyon nem jól teszed!

facebook megosztás

A fű is, és te is jobban jársz, ha nem hetente nyírod. Olvasd el az okát!

Te is folyamatosan figyeled a füvet, és állandóan túl hosszúnak látod? Sőt, szinte hallod, ahogy minden egyes esőcsepp hatására egyre csak nő a gyeped magassága? Csak az a tökéletes állapot számodra, amikor frissen van nyírva, másnap pedig már legszívesebben újra nekiugranál?  Pedig hidd el, ezzel sem a füvednek, sem a természetnek nem teszel jót. Ráadásul rengeteg időd és energiád megy el, teljesen feleslegesen. Gondold csak át, mennyi hasznos, vagy éppen pihentető dolgot tehetnél ahelyett, hogy hetente menetrendszerűen nyírod a füvet. Ráadásul nem csak te járhatnál jobban, ha nem tennéd. 

De ahogy van arra is alternatíva, hogy a kecske is jól lakjon, és a káposzta is megmaradjon, létezik a fűnyírásra is olyan módszer, hogy se a füvednek, se a környezetnek ne árts vele.

Kéthetente elég

Májusban egy kihívás kezdett el terjedni, miszerint május 1-től 31-ig ne nyírjuk le a füvet. Ennek az oka, hogy ekkor van a legnagyobb szükség a beporzásra, ráadásul minél többféle növény jelenik meg, annál több faj talál élelmet vagy menedéket magának a fűben. Az 5 cm-nél magasabbra hagyott fű ráadásul hűti a talajt, a fűszálak nem tudnak olyan hamar kiégni, és öntözni sem kell annyiszor. Sőt, még akár védett növények is megjelenhetnek a kertünkben, ha nem nyírjuk olyan gyakran a füvet.

Persze nem könnyű hagyni, hogy a gondosan nyírt füvünk egy hónapig mezőként keljen új életre, azonban ha a négy hetet hosszúnak is tartjuk, érdemes kéthetente, és nem gyakrabban nyírni a füvet, hiszen így a méhecskék is kedvükre találnak virágokat, és a fű sem tud olyan nagyra megnőni, hogy már kezelhetetlen legyen.

Nem véletlen, hogy ennyire szeretjük a pázsitot. A kertünk csodás közösségi tere, ahol cipő nélkül szaladgálhatnak a gyerekek, és ahová jó kinézni a házunk ablakából. A világ városi zöldterületeinek 70-75 százaléka fű, és becslések szerint a Föld teljes városi területének 23 százalékát gyep borítja. A gondozott, rendezett kert pedig elvárás a lakóközösségekben, így ha nem használjuk a fűnyírót szinte folyamatosan, akkor könnyedén rosszul érezhetjük magunkat, ha a többieknél tökéletes magasságú és állapotú a fű, ellentétben velünk.

A fűnyíró története

Régebben a füvet állatokkal legeltették le, vagy sarlóval, illetve kaszával vágták le. Ez nagyon megerőltető munka volt, így nem véletlen, hogy a szép, ápolt gyep nagyon sokáig státuszszimbólumnak számított. Thomas Plucknett brit mérnöknek köszönhetjük az első fűnyírót. Az 1805-ben szabadalmaztatott első fűnyíró gép alkalmas volt mind a fű, mind a gabona vágására.

Plucknett azonban nem elősként gondolt a fűnyíró berendezésre, hiszen már a gallok is alkalmaztak hasonlót az I. században. Ez egy vágószerkezettel ellátott kocsi volt, az elején vasfogakkal, mely képes volt elválasztani a kalászt a gabona szárától.

agroinfo.hu

(Kép: pixabay.com)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.