Ettől megy tönkre rengeteg magyar látása: mit tehetünk ellene, ha nem akarunk nagy bajt?

facebook megosztás

Egy szemészorvos azt mondja, hogy nincs megbízható tudományos bizonyíték arra, hogy a látásterápia vagy szemerősítő gyakorlatok képesek lennének megszüntetni a szemüveg használatának szükségességét vagy jelentős hosszú távú előnyöket nyújtani - írta a CNN.

A reklámok gyakran állítják, hogy a látásterápia vagy szemgyakorlatok képesek megszüntetni a szemüveg használatának szükségességét. Ezek a módszerek többek között a szem nyomását, mozgatását és a rossz szemüveggel való olvasást foglalják magukban. Egy tapasztalt szemészprofesszor megjegyzi, hogy jelenleg nincs megbízható tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy ezek a gyakorlatok hosszú távú előnyökkel járnának vagy feleslegessé tennék a szemüveg viselését.

A rövidlátás vagy távollátás esetén sem találhatók bizonyítékok, amelyek alátámasztják a gyakorlatoknak az előnyeit. A presbyopia kialakulása természetes folyamat, mely során a szemlencse merevvé válik, nehezítve ezzel az apró betűkre való fókuszálást.

Az egészséges látás megőrzése érdekében fontos a rendszeres szemészeti vizsgálatok elvégzése már csecsemőkortól kezdődően. A helytelen látásfejlődés megelőzése érdekében ráadásul fontos időben felismerni és kezelni az esetleges problémákat. A gyermekek rövidlátásának előrehaladása lassítható megfelelő mennyiségű képernyőhasználattal és elegendő kinti tevékenységgel - ahol egyáltalán nincs képernyőnézés

A kék fényblokkoló szemüvegek és bizonyos étrend-kiegészítők hatékonyságára vonatkozó állítások gyakran nem rendelkeznek megbízható tudományos alappal. Az omega-3 zsírsavak és egyes vitaminok használata bizonyos esetekben segíthet, de általánosságban véve nincs erős bizonyíték arra, hogy ezek javítanák a látást vagy csökkentenék a szembetegségeket.ű

Bizonyos esetekben a látásterápia hasznos lehet egyes problémák kezelésére, de ezek kezelését mindig szakképzett orvosnak kell végeznie. Az egészséges életmód, beleértve a dohányzás elkerülését és az egészséges táplálkozást, valamint a rendszeres testmozgás egyaránt javasolt az általános szemegészség támogatása érdekében. Fontos továbbá kerülni a kontaktlencse viselését alvás közben és elkerülni a szem dörzsölését annak érdekében, hogy minimalizáljuk az irritációt és más problémák kialakulásának kockázatát.

penzcentrum.hu

(Kép: Getty Images)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.