A sztómaviselésről és a különböző bélbetegségekről hallhattak előadásokat a könyvtárban

facebook megosztás

Sztómaterápia néven rendeztek betegtalálkozót és előadásokat a Halis István Városi Könyvtárban. Péntek délután a bélbetegségekkel küzdők mindennapjairól, valamint a lehetséges kezelésekről is hallhattak a résztvevők.

A rendezvény létrehozásában Kozma Viktória sztómaviselő, valamint a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház vettek részt. Brünner Szilveszter, a kórház főigazgatója hangsúlyozta, az utóbbi években egyre gyakoribbak azok a bélbetegségek, amelyek a sztómához vezetnek. Ez adott okot arra, hogy egy, a témát több aspektusból bemutató délutánnal készüljenek.

- Az a célja, hogy ezt a speciális területet egy kicsit közelebb hozzuk azokhoz, akik főleg olyan emberekkel élnek együtt, akik sztómaterápiában részesülnek, meg megpróbáljuk elmondani a laikusoknak, hogy miről is van szó. Ez egy nagyon speciális terület és nagyon speciális előadásokkal is próbáltunk készülni – fogalmazott Brünner Szilveszter, a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója. 

kórház

Az előadók között volt például sztómaterápiás nővér, dietetikus, egészségügyi szakjogász, valamint sebészorvos is. Klenovics Mónika, jógaoktató Keszthelyről érkezett a kanizsai könyvtárba. Rengeteg személyes tapasztalattal rendelkezik a témában, hiszen már 32 éve sztómaviselő. Prezentációjában a jógával való kapcsolatáról mesélt, ami nagyban segítette a betegséggel való együttélését, valamint egy fontos üzenettel is készült a hallgatóságának.

- Nézzünk úgy a betegségünkre, hogy ez egy lehetőség, egy út, egy jobb minőségű élet felé. Mert azt gondolom, hogy valahol egy ilyen álruhában megbújt áldás van benne, mert aki egészséges, az nem is tudja, hogy milyen, amikor egy mélypontból jön ki, ezáltal nem is értékeli úgy az egészségét. Mi, akik megjártuk a poklokat és onnan jöttünk ki, mi nagyon tudunk örülni, és nagyon tudjuk élvezni és értékelni azt a kincset, ami valójában az egészségünk – árulta el Klenovics Mónika, a Harmónia Háza jógaoktatója. 

A szervezők és a vendégelőadók is eltökéltek azzal kapcsolatban, hogy a jövőben több hasonló programmal készüljenek, hiszen egyre növekszik a témában érintett betegek száma. A rendezvényről hosszabb összeállítást láthatnak egy későbbi magazinműsorunkban.

SZ.F.

(Képek: Kanizsa Médiaház)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.