Olyan drágák a használt autók, hogy jobban megéri újat venni

facebook megosztás

Jóval többen vásárolnak új autót, mint használtat – ez a tapasztalata a megkérdezett kanizsai márkakereskedés vezetőjének. Az infláció hatása az autóipart sem kímélte az elmúlt években, azonban a szakértő szerint 2024 első hónapjaiban pozitív változás volt megfigyelhető a keresletben, ami a használt autók árának emelkedésével is magyarázható.

Az infláció mellett a világjárvány hatása is számos területen érezhető volt az elmúlt időszakban, így a személygépkocsik iránti keresletben is jelentős visszaesés volt megfigyelhető. Míg a 2010-es évek elejétől fellendülést tapasztaltak a piacon, addig 2020-tól csökkenő tendenciát mutatott az értékesítések száma, ami főként a középkategóriás autókat érintette.

autó

– Körülbelül 15 ezer autóval lett kevesebb értékesítve országosan, Magyarországon az új autókból és arányosan körülbelül ennyi volt a használt autóknak is a változása. Főleg az infláció, illetve az infláció emelkedésével, banki konstrukciók változásával, az emberek megijedése, félelme, aggodalma miatt is egy picit hátraesett. Most ez változni látszik – tudtuk meg Károssy Gergőtől, a Nyitrai Autóház márkakereskedés-vezetőjétől. 

2024 első hónapjaiban Magyarországon mintegy 3 százalékkal nőtt meg az új autók iránti érdeklődés, azonban Károssy Gergő kiemelte, ez jóval elmarad az Európai Unióban megfigyelhető 15 százalékos emelkedéstől. Azt is elmondta, az országos szinthez képest Kanizsán nagyobb a kereslet.

autó

– Ennek oka az, hogy egyre többen látják azt, hogy megéri új autót vásárolni. Elsősorban a garanciális szervizek miatt és a magántulajdonosok, amikor el akarják adni az autóikat, gyakorlatilag olyan árakat adnak meg, ami miatt már érdemes új autóban gondolkodni – fogalmazott a márkakereskedés-vezető.

Az elektromos és hibridautók iránti kereslet is növekedett az elmúlt hónapokban. Károssy Gergő hozzátette, jelenleg a fő vásárlók a családok, akik elsősorban a nagyobb, tágasabb autókat keresik.

T.CS.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.