Nem várt vizsgálat indult a Facebook, Instagram ellen

facebook megosztás

Az Európai Unió vizsgálatot indított a Facebook és az Instagram ellen, hogy felmérje, ezek a platformok függőséget okoznak-e. Továbbá azt is vizsgálják, hogy a Meta megfelelően ellenőrzi-e a felhasználók életkorát és hogyan ajánlj tartalmakat a fiataloknak - tudósított a BBC.

Az Európai Unió vizsgálatot kezdeményezett a Facebook és az Instagram platformokkal szemben, hogy felmérje, ezek a közösségi hálózatok függőséget okoznak-e, ami negatívan befolyásolhatja a gyermekek fizikai és mentális egészségét. A vizsgálat keretében azt is értékelik, hogy a platformok megfelelően ellenőrzik-e a felhasználók korát, valamint hogyan ajánlanak tartalmakat a fiatalabb korosztálynak.

Az EU új digitális szolgáltatási törvénye (DSA) alapján több nagy technológiai vállalat ellen is indult már vizsgálat. Ezek a cégek akár az éves globális forgalmuk 6%-ának megfelelő bírságot is kaphatnak, ha megsértik a törvény előírásait.

A Meta, amely mindkét említett platformot birtokolja, állítása szerint több mint egy évtizedet fordított arra, hogy több mint 50 eszközt és irányelvet fejlesszen ki a gyermekek védelme érdekében. A Meta szeptemberben benyújtotta jelentését a DSA által előírt kockázatokról, amire reagálva az EU eljárást indított. Az Európai Bizottság aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a Facebook és az Instagram rendszerei - beleértve az algoritmusokat is - viselkedési függőségeket és úgynevezett "nyúllyukhatásokat" serkenthetnek. Ez utóbbi jelenség arra utal, amikor egy felhasználó káros tartalmat néz meg, és az algoritmus további hasonló tartalmak felajánlásával reagál.

Az EU kiemelten foglalkozik azzal is, hogyan ellenőrzi a Meta a felhasználók életkorát. Az Ofcom brit hírközlési felügyelet szerint ezek az algoritmusok jelentős aggodalomra adnak okot az online biztonság terén. A Meta platformjainak használatához hivatalosan 13 év feletti kor szükséges, de sok esetben fiatalabb gyermekek is használnak fiókokat.

Thierry Breton uniós biztos és Margrethe Vestager biztos egyaránt kifejezték aggodalmukat amiatt, hogy nem látnak elegendő erőfeszítést a Meta részéről a DSA kötelezettségeinek teljesítése kapcsán. Kiemelték, hogy fontos lenne mérsékelni azt a negatív hatást, amit ezek a platformok gyakorolhatnak az európai fiatalok fizikai és mentális egészségére. Ezenfelül már zajlik egy másik uniós vizsgálat is a Meta-val szemben politikai dezinformációval kapcsolatos aggályok miatt.

Forrás és kép: penzcentrum.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.