Nem született döntés a 2023-as maradványösszeg felhasználásáról a közgyűlésen

facebook megosztás

Összesen 17 napirendi pontról döntöttek a frakciók a májusi soros közgyűlésen. A napirendek többségét egyhangúlag fogadták el a képviselők, az egyetlen pont, amely némi vitát váltott ki a 2023-as költségvetési évben keletkezett maradványösszeg felhasználási módja volt.

Tizennégy képviselő foglalt helyet a Vasemberházban, a Fidesz-frakcióból Radics Bálint távolmaradt az ülésről. A napirendek listája két új ponttal bővült, valamint Fodor Csaba javaslata nyomán a zárt ülésre rendelt céges beszámolók átkerültek a nap elejére. A városatyák második napirendi pontként tárgyalták a beszámolót a 2023. évi költségvetési gazdálkodásról. Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese szerint szomorú az, hogy a városnak 10 milliárd forintot kellett visszafizetnie amiatt, mert nem készült el a versenyuszoda megépítése és a ferences kolostor felújítása. A pénz pedig a város számláján volt.

- Az állam 2018/19-ben ezeknek a projekteknek a megvalósítását elvette az önkormányzatoktól, nemcsak Nagykanizsától, hanem minden önkormányzattól és saját hatáskörbe vonta. Előbb egy saját cég, aztán pedig a Lázár-féle minisztérium hozatta át, de ők ezt nem tudták megvalósítani. A pénz itt volt a város számláján, de mi ezen állami cégek nélkül nem tudtunk hozzányúlni, ők nem csináltak vele semmit. Így aztán odajutott a dolog, hogy ezek nem kerültek megvalósításra - fogalmazott Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese.

kgy

Az értékesítésekről szóló előterjesztések többségét a képviselők egyhangúlag, vita nélkül fogadták el. Az előző évi maradványösszeg felhasználásáról szóló polgármesteri javaslat hozott ezek előtt kisebb vitát. Balogh László a megmaradt több mint 531 millió forintból, 249 milliót kívánt elkülöníteni különböző projektekre. Ebből 40 millió forintot munkahelyteremtési támogatásra szánt volna. Az ÉVE részéről Horváth Jácint és Fodor Csaba kérte a polgármestert, hogy a júniusi közgyűlésre hozzon egy jobban előkészített előterjesztést, melyben a támogatás mértékét a mai gazdasági körülményekhez igazítja. A képviselők Horváth módosítóját fogadták el. Nem sokkal a közgyűlés után Balogh László Facebook-oldalán két bejegyzés is megjelent, amelyben bírálta az ellenzéki polgármesterjelöltet. A híradó után kezdődő Kibeszélő című műsorunkban ezekre már reagált is a frakció, visszautasítva a polgármester megjegyzéseit.

- Megszoktuk a polgármester úrtól, hogy ilyen ötleteléssel áll elő. Mi azt gondoljuk, hogy a város pénzével, a közpénzével akkor tudunk gazdálkodni, hogyha megalapozott – közgazdaságilag és műszakilag – döntéseket fogunk tudni hozni. Ez a felelősségünk - mondta el Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője. 

A képviselők előreláthatólag a június 9-i önkormányzati és EP-választás után tanácskoznak legközelebb. A mai közgyűlésről a kanizsamediahaz.hu percről percre rovatában olvashatnak. Az ülést felvételről is sugározzuk, de megtekinthető YouTube-csatornánkon is.

K.T.

(Kép: Horváth Zoltán)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.