Mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk azoknak a pároknak, akik mostanában tervezik az esküvőjüket

facebook megosztás

Duplájára nőttek egy átlagos esküvő költségei a néhány évvel ezelőttihez képest, így ez 2024-ben akár 5 millió forintos kiadást is jelenthet. A megkérdezett esküvőszervező elmondta, korábban gyakoriak voltak a 90-120 fős lakodalmak, a magas költségek miatt azonban idén inkább 50-60 fős rendezvényeket tartanak.

Ahogy sok más területen, úgy az esküvői költségeken is érezhető a pandémia és az infláció hatása, hiszen mint azt Molnár Zsófi elmondta, amellett, hogy csökken a házasságkötések száma, a korábbiakhoz képest kisebb lakodalmak tartásával igyekeznek spórolni a házasulandók. Kiemelte, az áremelkedések miatt az is gyakori, hogy a párok a dekorációk egy részét saját kezűleg készítik el.

esküvő

– Hogyha csak az étkezést nézzük, az italfogyasztást, catering, helyszín, ruha, gyűrű, ezek az alap dolgok. Fodrász, smink, öltöny. Ezek szoktak alapból meglenni egy lagzi kapcsán. Ott a fotós, filmes, a zene is nagyon fontos része a lagzinak, úgyhogy DJ, zenekar. Összességében egy többmilliós összegről beszélünk mindenképpen – árulta el Molnár Zsófi, az Örömvirág Esküvő vezetője. 

A legnagyobb drágulás a dekorációs elemek, például a virágok áraiban tapasztalható, a menyasszonyi ruhán viszont nem spórolnak a párok. Megyery-Tóth Szabinától megtudtuk, a kölcsönzés ára 280 ezer forintnál indul, azonban a párok ennél jóval többet is hajlandóak fizetni érte.

esküvő

– Én azt érzem egyébként, hogy erre azért költenek, vagy az örömszülők besegítenek, vagy bárki kisegíti a menyasszonyokat, hogy meg tudják venni a szerelemruhájukat. Azt tapasztalom, hogy 180 és 400 ezer forint között van az az összeg, amit költenek ruhára most a menyasszonyok – tudtuk meg Megyery-Tóth Szabinától, a Valami Új Esküvői Szalon tulajdonosától.

Az esküvői kiadások emelkedésében a növekvő beszerzési árak és a szállítási költségek is közrejátszanak. A megkérdezettek szerint az tapasztalható, hogy a nagy napot szűk körben ünneplőknek is legalább egymillió forintba kerülhet a lakodalom.

T.CS.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.