Képeslapokon elevenedik meg az egykori Nagykanizsa

facebook megosztás

Egykori képeslapokon lehet látni a régi idők Nagykanizsájának arculatát, utcáit és tereit a Thúry György Múzeum legújabb tárlatán. A „Volt – nincs” című kamarakiállítás a múzeumi világnap alkalmából nyílt meg csütörtökön az intézményben.

A világnap minden múzeum számára egy különleges alkalom, célja pedig 1978 óta az, hogy felhívják magukra a figyelmet a kulturális intézmények.

- Saját gyűjteményünkből, a múzeum képeslapgyűjteményéből válogattunk, válogatott Kunics Zsuzsa történész-muzeológus. Olyan képeslapokat, amelyek meghatározó városképek, talán mindannyian ráismerünk itt Kanizsán. De ha nem, akkor „Volt - nincs”. Olyan mai fotókat is tudunk mutatni, ahol megmutatjuk, hogy ez a helyszín ma hogyan is néz ki – tudtuk meg Száraz Csillától, a Thúry György Múzeum igazgatójától. 

képeslap

A Thúry György Múzeumnak egy majd 3500 darabos képeslapgyűjteménye van, - de ezek között kortárs levelezőlapok, szerelmi lapok is szerepelnek. Ma már leginkább kordokumentumok, de helytörténeti szempontból a városképek igazi kuriózumok – árulta el Kunics Zsuzsanna, a kiállítás kurátora.

- Olyan darabokat próbáltam kiválogatni, ami a címhez adódik, tehát „Volt - nincs”. Azokat az épületeket, kis térrészleteket, utcarészleteket elevenítenénk fel, amik már nincsenek. Egyáltalán. Vannak olyan képeslapok, hogy akár egy, sőt, az Eötvös tériek közül egyetlen egy épület sem látszik ma már – fogalmazott Kunics Zsuzsanna. 

A múzeum több programmal is készül az előttünk álló hetekre. Június 4-én Ludvig Dániel kiállítása lesz a Magyar Plakát Házban, június 6-án kötetbemutatóval várják az érdeklődőket, 22-én pedig a programsorozat megkoronázásaként, a Múzeumok éjszakája nyújt kulturális kikapcsolódást a kanizsaiaknak.

V.A.

(Képek: Kanizsa Médiaház)

"Volt nincs" Képeslap kamara kiállítás megnyitó - Thúry György múzeum

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.