Fontos társadalmi problémákat feszegetett a Loupe Színházi Társulás előadása a HSMK-ban

facebook megosztás

Egy tragédiákkal átszőtt életút történetét ismerhették meg a nézők hétfőn este a Hevesi Sándor Művelődési Központban. A Lányok, fiúk című monodráma középpontjában a családon belüli erőszak, valamint a férfiközpontú társadalmi berendezkedés áll, Lovas Rozi tolmácsolásában.

Az eredeti, Dennis Kelly által írt darabot még 2018-ban mutatták be először Londonban. Az egyszemélyes előadás egy névtelen, átlagos nő életútját meséli el, a fiatalkorától egészen a házasságig, a családalapításig. Minden ezzel járó problémát feldolgozva.

- Ez mind-mind tudatosan vezet egy elég konkrét és nagyon komoly tragédiához, ami a családon belüli erőszaknak egy nagyon sarkos formája. Elbeszéli az ő saját történetét, illetve azokat a piros lámpákat, amik mellett lassítás nélkül elment, és aztán megérkezünk a mába, hogy hol tart most és hogyan lehet túlélőként jelen lenni ezekkel a fájdalmakkal, ezekkel a tragédiákkal - tudtuk meg Lovas Rozi színésztől. 

színház

Lovas Rozi hozzátette, egy monodráma alkalmával sokkal intimebb kapcsolat alakul ki a színész és a nézők között, éppen ezért nagyon mély felkészülés előzi meg az ilyen előadásokat. A színész személyes élettapasztalatait is igyekezett felhasználni a szerepalkotás során.

- Nyilván a párkapcsolati tapasztalatok, az anyaság, a nőiség, a karrier és a család közti dilemma az az én életemet is érinti. Egyébként nem is tudom, az érzékenységnek, az idegrendszeri flexibilitásnak és az empátiának a közöse az, ami ilyenkor egy színészt mozgat és úgy érzem, hogy elérkeztem ehhez a nagy feladathoz és ehhez a témához úgy, hogy teljesen át tudjon mosni és mindig egy keret történetet tudjon adni úgy, ahogy ezt én elmesélem - mondta el Lovas Rozi. 

A Loupe Színházi Társulás célkitűzése, hogy minél szélesebb közönséggel ismertesse meg a különböző, nagyon fontos, mégis sok esetben tabunak számító társadalmi problémákat feszegető darabokat.

SZ.F.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.