Elképesztő, de igaz: ezeknek a növényeknek föld sem kell, hogy életben maradjanak

facebook megosztás

Ha el szeretnéd kezdeni a szobanövények tartását, vagy egy egyedi növényt szeretne hozzáadni a már meglévő gyűjteményedhez, próbáld ki ezt a különleges növényt. Ezek a kis air plant növények más néven tillandsiák nem igényelnek talajt a fejlődésükhöz, kezdő kertészek is bátran választhatják, hiszen kevés gondoskodást igényelnek, mindemellett nagyon mutatósak és látványosak. Míg a „air plant” kifejezést leggyakrabban a tillandsia nemzetséghez tartozó növényekkel társítják, valójában több száz különböző típusú air plant létezik, amelyek több különböző növénycsaládot ölelnek fel. Ha kedvet kaptál te is hozzájuk, nézzük is meg, hogy tarthatsz te is ilyen trópusi növényeket.

Mi az az air plant?

Az “air plant” kifejezést olyan növényekre használják, amelyeknek nincs szükségük talajra a túléléshez, hanem más növények, például fák tetején nőnek anélkül, hogy élősködő életmódot folytatnának. Ez a fán lakó, a broméliák családjába tartozó, közép és dél-amerikából származó növény a változatos klíma viszonyokat is jó viseli. Természetes helyén az őserdőkben a korhadt fákon él, de nem élősködő, gyökere csupán kapaszkodásra szolgál. A Tillandsia levelein vízfelszívó pikkelyek találhatók, melyekkel vizet és benne oldott tápanyagokat képes felvenni.

Gondozásuk

Ahogy a The Spruce cikke írja, van néhány általános szabály az air plant növények gondozásával kapcsolatban, amelyeket minden típusnál be lehet tartani.

  • Adj nekik erős közvetett fényt. Kerüld a hosszú ideig tartó közvetlen fényt, mert megperzselheti a leveleiket.
  • Rendszeresen öntözd, permetezd vagy áztasd. A növény típusa határozza meg, hogy melyik öntözési mód a legjobb számára, ezért vásárláskor kérdezz erre rá a szakemberektől.
  • Győződjön meg róla, hogy a lakás levegője meleg és párás, mert ezt kedvelik leginkább.
  • Semmilyen körülmények között ne ültesd őket talajba.

Amire még figyelj

Fény: Mivel ezek a növények általában fákon és más nagy növényeken nőnek az erdő lombkorona alatt, megszokták, hogy erős vagy közepes közvetett fényt kapjanak. Kerüld a közvetlen napfénynek való tartós kitettséget, mivel ez könnyen megégetheti az érzékeny leveleket.

Víz: A levegős növényeknek rendszeres öntözésre van szükségük ahhoz, hogy beltéren fejlődjenek. Mivel azonban ezek a növények talaj nélkül nőnek, a levegős növények öntözése kicsit másképp nézhet ki, mint a többi szobanövény öntözése. A legtöbb növény sikeresen öntözhető áztatási módszerrel, ahol a növényt 1-2 hetente egy tál desztillált vízben hagyják ázni 20-40 percig. Egyes növények azonban jobban szeretik a rendszeres párásítást vagy a gyors áztatást a hosszabb áztatással szemben.

Hőmérséklet és páratartalom: A légnövények megfelelő beltéri gondozásának egyik legfontosabb része a megfelelő nedvesség és páratartalom biztosítása . A levegős növények a meleg, párás körülményeket részesítik előnyben, hogy ne száradjanak ki. A rendszeres háztartási hőmérséklet megfelelő a levegős növények számára, csak ügyelj arra, hogy télen ne legyenek kitéve hideg huzatnak vagy hőmérsékletnek. Ami a páratartalmat illeti, ne helyezd ezeket a növényeket otthonod fűtő/hűtő berendezéseid közelébe, vagy olyan helyiségekbe, ahol különösen száraz a levegő.

Trágya: A levegős növényeket havonta egyszer vagy kétszer lehet etetni vízben oldódó műtrágyával, amelyet kifejezetten epifiták, broméliák vagy légnövények számára fejlesztettek ki. Add hozzá a permetezett vagy áztatott vízhez. Ezek a műtrágyák felszívódó nitrogént tartalmaznak.

További fontos lépések a gondozás során:

Metszés: A levegős növények általában természetes módon hullatják le a külső vagy az alapleveleket, amikor új hajtást hoznak, de előfordulhat, hogy nekünk kell metszeni őket. Óvatosan húzd le a kiszáradt vagy elhalt leveleket, amikor észreveszed őket. Ez egyrészt szépíti a növényt, másrészt elősegíti az újabb növekedés regenerálódását. Ahogy eltávolítod a régi leveleket, a fény könnyebben éri el az egészséges leveleket is. Öntözés után a régi levelek is visszatarthatják a felesleges nedvességet, ami rothadást okoz, ezért a legjobb kidobni őket. Ezenkívül, ha a levelei részben sérültek, akkor kerti ollóval ferdén vágd le a sérülés helyen.

Gyakori kártevők és növényi betegségek: A légnövények leggyakoribb kártevői a lisztbogarak és a pikkelyes rovarok. A pikkelyes poloskák úgy néznek ki, mint a levelek alján lévő dudorok, míg a lisztbogarak apró fehér rovarok, amelyek bárhol megtapadnak a növényen. Mindkettő hatására a levelek megsárgulnak és elhervadnak. Megpróbálhatod néhány naponként letörölni a leveleket alkohollal, amíg a fertőzés megszűnik. A visszatérés megelőzése érdekében rendszeresen permetezd be a növényt neemolajjal. A levegős növények érzékenyek a rothadásra és a gombás betegségekre, ha megtartják a felesleges nedvességet. Ezek az állapotok barna vagy megfeketedett gyökerek formájában jelennek meg. Ennek elkerülése érdekében tartózkodj a növény túlöntözésétől vagy rendkívül párás körülmények biztosításától.

Forrás és kép: hellovidek.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.