A patológiai osztály fennállásának 70. évfordulóját ünnepelték a Kórházban

facebook megosztás

Boncterem, hullakamra, szövettani helyiség és laboratórium. Ezekből a részekből állt össze a kanizsai kórház patológiai osztálya az 1954-es indulásakor. Azóta új, modernebb épületbe költözött, és a fejlesztéseknek köszönhetően jelenleg a környék egyik legjobban működő osztályaként üzemel. Fennállásának 70. évfordulóját ma ünnepelték az intézményben.

1951-től a központi laboratórium részeként, majd 1954-től önálló osztályként működik a patológia a kanizsai intézményben. Brünner Szilveszter főigazgató kiemelte, az orvosi ellátottság jónak mondható Kanizsán, hiszen az ott dolgozó patológusok a fiatalabb generációt képviselik. Azt is elmondta, az elmúlt évtizedekben nagy fejlődésen ment keresztül az osztály.

kórház

– 1970-ben az ország egyik legmodernebb patológiai osztálya volt, funkcionálisan és szakmailag is megfelelt az akkori elvárásoknak. Fejlődtünk és 2013-ban, hivatalosan 2014 márciusában, de már 2013-tól egy fantasztikusan modern, jól felszerelt központi patológiai osztályba költözött az osztály – árulta el Brünner Szilveszter, a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója. 

A patológián nem csupán boncolást végeznek, és mint azt Bali Ottilia osztályvezető főorvos hangsúlyozta, a mai ünnepségen pontosan ezt szerették volna megmutatni. Hozzátette, az osztály munkája a daganatos betegségek gyógyításában is kulcsfontosságú.

kórház

– Tíz évvel ezelőtt egy tudományos ülés keretében emlékeztünk meg az akkori hatvanadik évfordulóról. Most azt találtuk ki, hogy egy kicsit lazább napot szervezünk. A délelőtti órákban a kórház dolgozóinak biztosítottunk lehetőséget arra, hogy – több csoportban, mert nagyon sokan jelentkeztek, nagyon nagy volt az érdeklődés – betekintést nyerhessenek osztályunk működésébe. Közel százan itt voltak. A délutáni órákra pedig hívtunk néhány vendéget – mondat el Bali Ottilia, a Patológiai Osztály osztályvezető főorvosa.

Az osztályon jelenleg 15-en dolgoznak, akik évente mintegy 6000 szövettani és mintegy 4000 citológiai vizsgálatot, valamint több száz boncolást végeznek.

T.CS.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.