A különböző betegségekre hívták fel a figyelmet, illetve szakmai tanácsadást is biztosítottak

facebook megosztás

A túlsúly okozta betegségek és szövődmények veszélyeire hívták fel a figyelmet a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház szerdai programján. Az intézmény ezzel a programmal csatlakozott az európai elhízás elleni naphoz. A kórházkertben tartott rendezvényen különböző egészségmegőrzéshez kapcsolódó standokkal várták az érdeklődőket.

A 2019-es európai felmérések alapján elhízás szempontjából Magyarország áll a második legrosszabb helyen, így joggal nevezhetjük népbetegségnek. Szövődményeivel pedig az egészségügy szinte minden területén találkozhatunk, hazánkban leggyakoribb esetben a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatban. Marada Györgyi, a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház orvosigazgatója hangsúlyozta, megfelelő életmódváltással ezek a veszélyek könnyedén elkerülhetők, az érdeklődők ehhez kaphattak tanácsokat a szerdai programon.

kórház

- Úgy szerveztük igazából, hogy szaksegítséget kapjon minden korosztály. Minden korosztály másképp áll ennek neki annak, hogy életmódot váltson. Az a lényeg, hogy kis mozgás legyen benne, és egy kis táplálkozási, dietetikai folyamat is, és így lehet célt elérni. De azt is tudatosítani kell az emberekben, hogy hosszú távon kell gondolkodni ezzel az állapottal, mert az eredmények lassan jönnek - árulta el Marada Györgyi.

Az esemény szervezését nagy részben Faricsné Hári Vera, az intézmény vezető dietetikusa vállalta magára. A kórházkerti játszótér területén számos különféle állomás várta az érkezőket, ügyelve arra, hogy minden a témához kapcsolódó szakterületet érintsenek.

kórház

- Próbáltuk úgy felépíteni, hogy mindenképpen legyen egy stand, meg nyilván ami szakmailag hozzám is közel áll, mint dietetikus, hogy a táplálkozásunkat hogyan lehet befolyásolni. Ha nincsen elhízás, akkor hogyan kerülhetjük el, ha pedig már van, akkor mit tehetünk ez ellen, mennyivel kell csökkenteni például a bevitt energiaértéket. Szerettem volna, illetve van is egy kardiológiai stand, ahol a szív és érrendszeri megbetegedésekről, és egy endokrinológiai stand, ahol a cukorbetegségről, illetve egyéb anyagcserebetegségről hallhatnak, akár egy pajzsmirigy betegség hogyan befolyásolja a testsúlyunkat - mondta el Faricsné Hári Vera.

Emellett egy rehabilitációs stand is kihelyezésre került, ahol a kímélő edzésformákról informálódhattak az érdeklődők. A mozgás fontosságának hangsúlyozása érdekében a program késő délután egy közös futással zárult a Mindenki Sportpályáján.

SZ.F.

(Képek: Kanizsa Médiaház)

Európai elhízás elleni nap a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórházban

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.