Yettel-bejelentés: néhány év múlva szinte az egész ország területén lesz 5G

facebook megosztás

Együttműködési megállapodást kötött a magyar kormány, a Yettel Magyarország Zrt. és a CETIN Hungary Zrt.: a vállalatok 2024-2028 között legalább 72 milliárd forint értékű mobil hálózatfejlesztési beruházást hajtanak végre. A Yettel és a CETIN azt ígéri, 2028 végére jelentősen, akár 99 százalékra növekedhet az országos 5G lakossági kültéri lefedettség.

A magyarországi digitalizáció fejlesztését szolgáló együttműködést közös nyilatkozatban erősítette meg kedden a kormány, a Yettel Magyarország Zrt. és a távközlési infrastruktúraszolgáltató CETIN Hungary Zrt. A megállapodásban foglaltak szerint a vállalatok 2024–2028 között legalább 72 milliárd forint értékű mobil hálózatfejlesztési beruházást hajtanak végre. 

A Yettel és a CETIN legalább 72 milliárd forintos beruházása révén szinte mindenhol lesz 5 G Magyarországon (Fotó: Kallus György/Világgazdaság)

Brutális pénzből fejleszt hálózatot a Yettel és a CETIN 

A kormány nevében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter által aláírt dokumentumban a felek többek között 

  • hálózatfejlesztésről, 
  • kiberbiztonságról és 
  • innovációról, valamint 
  • egyetemi együttműködésről állapodtak meg. 

Megerősítették: Magyarország kiemelt célja, hogy a digitalizáció fejlesztése révén erősítse az ország versenyképességét, amelynek nélkülözhetetlen eleme a korszerű, minden követelménynek megfelelő vezeték nélküli hálózatok kiépítése. 

Az elmúlt évtizedekben a hazai mobilhálózatok mindig a nemzetközi élmezőnybe tartoztak, így a következő években az a terv, hogy az 5G-hálózatok is minél szélesebb kör számára hozzák el a mobilitás és a nagy sávszélesség előnyeit. Ahhoz, hogy hazánk lépést tudjon tartani a régiós versenytársakkal, jelentős fejlesztésekre lesz szükség a közeljövőben is, ehhez pedig a Yettel és a távközlési infrastruktúraszolgáltató CETIN részvételére is szükség van – nyomatékosították.

A Yettel és a CETIN többek közt azt vállalja, hogy 2024–2028 között legalább 72 milliárd forint értékű mobil hálózatfejlesztési beruházást hajt végre, amely révén 2028 végére jelentősen, akár 99 százalékra növekedhet az országos 5G lakossági kültéri lefedettség.

A megállapodásban foglaltak szerint az állam jövő évtől megszünteti a hírközlési szolgáltatókat terhelő távközlési pótadót. 

A legfejlettebb szélessávú mobiltávközlési infrastruktúra a digitalizáció alapfeltétele

A CETIN 2020. júliusi megalakulása óta ez idáig mintegy 83 milliárd forintot fektetett be komplex, több mint 4000 bázisállomásból álló mobiltávközlési, adatátviteli, IT- és biztonsági infrastruktúrájának fejlesztésébe. A társaság emellett együttműködik a kormányzattal az állami tulajdonú hálózatok fejlesztésében és 5G célú referenciaprojektek lebonyolításában a magyar vállalkozások 5G-használatának ösztönzése érdekében. 

A CETIN Hungary vezérigazgatója, Kübler-Andrási Judit kiemelte: „Az infrastruktúra fontos, a legfejlettebb szélessávú mobiltávközlési infrastruktúra jelentősége pedig különösen kiemelkedő, a digitalizáció alapfeltétele. Az általunk nyújtott szélessávú mobil infrastruktúra minden hazai piaci és állami szolgáltató számára rendelkezésre áll, felhasználható, ezzel a gazdaság, az emberek is jól járnak. Büszkék vagyunk arra, hogy az általunk nyújtott mobil infrastruktúrán a Yettel kiemelkedő eredményeket ért el az 5G-s minőségi versenyben hazai és nemzetközi összehasonlításban is.” 

Forrás és kép: vg.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.