Viszlát, érintőképernyők!

facebook megosztás

A tekerőgombok visszatérnek az autókba.

Az érintőképernyők komoly baleseti kockázatot jelentenek. A touchscreen túlzott használata széles körben elterjedt probléma az autóiparban. Már szinte minden gyártó áthelyezi a fő kezelőszerveket a központi érintőképernyőkre, arra kényszerítve a járművezetőket, hogy vegyék le a szemüket az útról és ezzel a figyelemeltereléssel növelik a balesetek kockázatát.

Nem csak az analóg puritánok mondják ezt, akik nem viselik el az autók egyre növekvő számú és egyre nagyobb képernyőit, hanem ezen az állásponton van az Euro NCAP (European New Car Assessment Programme), az Európában forgalmazott autók biztonságával foglalkozó szervezet is. Matthew Avery stratégiai fejlesztési igazgató egy BBC-műsorban kijelentette: "Az új tesztek arra ösztönzik a gyártókat, hogy fizikai vezérlőket használjanak az alapvető funkciókhoz, ezzel korlátozva a zavaró tényezőket és elősegítve a biztonságosabb vezetést".

Tehát az intézmény már nem ad öt csillagot olyan újonnan regisztrált modellekre, amelyek nem rendelkeznek legalább a fő kontrollokkal fizikai formában. Például az index, a vészvillogó, az ablaktörlők, az SOS-hívó hagyományos kezelőszervek formájában kell, hogy megjelenjenek az autókon. Ez nagyon kemény ütés a gyártók számára, kezdve leginkább a Teslával, amely a központi érintőképernyőt minden ember-gép interakció "szívévé" tette. És sokan, többé-kevésbé, követték őt…

autoszektor.hu

(Kép: totalcar.hu)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.