Mik lehetnek válóokok? Két felvonásban kiderült a HSMK-ban

facebook megosztás

Bemutatták a Tanulmány a nőkről című zenés darabot hétfő este a Hevesi Sándor Művelődési Központban. A salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház előadása három házaspár körül forog és a férfi-női kapcsolatok rejtelmeibe vezeti be a nézőt, humoros köntösbe öltöztetve.

A színpadi átdolgozás a hatvanas évek egyik legsikeresebb, azonos című magyar filmje alapján készült Kis Domonkos Márk rendezésében. Mintegy 4 évvel ezelőtt kezdődtek a próbák a salgótarjáni színházban, amit aztán a Covid-járvány félbeszakított, így a színészek csak nagy kihagyás után foghattak újra munkához. Zenés válóok két részletben – fogalmazott az előadással kapcsolatban Ágoston Péter, aki nagy kihívásnak nézett elébe, hiszen számos, különböző karakter bőrébe bújik a két és fél órás darab során.

- Énnekem személy szerint van a darabon belül egy alapszerepem, én vagyok az az ember, aki írja az egész színdarabot, tehát a történeten belül. Ezen kívül a történeten belül több kisebb szerepet a jelenetek során el kell játsszak, tehát ez a karakterformálás nagyon izgató dolog volt számomra. Illetve egy harmadik, hogy egyfolytában kontaktust tartok a nézőkkel, mint egy narrátor követem végig az előadást, három felé kell játszanom, szóval számomra ez volt a nagy kihívás – fogalmazott Ágoston Péter színész. 

színház

A három válni készülő feleség segítségére Dr. Képes Vera ügyvédnő siet, Gubik Petra alakításában. A színésznő úgy véli, mivel három különböző generációt jelentetnek meg a darabban a házaspárokon keresztül, valamilyen szinten minden korosztály tud azonosulni a történettel, valamint tanulságot levonni a saját életükre nézve.

- Én ugye női szemszögből kívülállóként szemlélem három különböző generáció társas viszonyát, párkapcsolatát, házasságon belül, amit nagyon sokszor az emberek, a közönség soraiból hangos hahotázással reflektálnak, mert nagyon sokszor magukra ismernek azt veszem észre, és ilyenkor az ember kínjában már nevet, hogy „Igen, valójában tényleg így történnek a dolgok” – tette hozzá Gubik Petra színész. 

Abban mindkét szereplő egyetértett, hogy a darab humoros mivolta mellett komoly üzenettel bír: egy párkapcsolatban nem az a lényeg, hogy saját igényeink szerint megváltoztassuk a másikat, hanem hogy elfogadjuk és szeressük úgy, amilyen.

SZ.F.

(Kép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.