Lakossági összefogásnak köszönhetően újult meg a Platán sor szökőkútja

facebook megosztás

Elkészült a Platán soron a Kislány szökőkúttal szobor felújítása. A mintegy 60 éves alkotás és környéke Bodó László önkormányzati képviselő kezdeményezésének, a Via Kanizsa és a Synetic Kft. munkatársainak, valamint a lakossági összefogásnak köszönhetően újult meg.

Stábunk legutóbb 2023 augusztusában járt az alkotásnál, Bodó László ekkor önerőből állt neki a munkálatoknak, kezdve a szobor megtisztításával, valamint a medencében lévő iszapos víz és avar eltávolításával. A képviselő ezzel az akcióval igyekezett felhívni a hozzáértők figyelmét, hiszen tudta, hogy a végső sikerhez több szakemberre is szükség lesz. A medence vízgépészeti felújítását, valamint a további munkálatok koordinálását, Somogyvári Tamás ügyvezető felajánlásából, a Synetic Kft. vállalta.

- A medencét, a medencetestet kijavították, új vízzáró réteggel látták el, illetve ki kellett építeni a vízrendszert, valamint a gépészeti rendszert. A szökőkút mellett elhelyezésre került egy akna, ahol a vízgépészeti berendezéseket helyezte el a Synetic Kft. Illetve a mellettünk lévő Mező-gimnáziumból kapja az áramot, valamint a vizet. Ezért köszönettel tartozom az igazgató asszonynak, mert hozzájárult - mondta el Bodó László, az ÉVE önkormányzati képviselője. 

szökőkút

Emellett a Via Kanizsa munkatársainak segítségével, a mintegy 15 centiméteres földréteg alól előkerült az eredeti homokkőjárda is, amit pár helyen megtoldottak a szakemberek. A városi főkertész, Konrád-Németh Cecília révén nem csak a műalkotás, de a körülötte lévő zöldövezet is megújult. Bodó László hozzátette, a próbaüzem alatti incidensek miatt az alkotás védelmére is koncentrálniuk kellett.

- Lehet látni a hátunk mögött a két padot, szemetest helyeztek el, illetve zöld növényzetet ültettek, valamint a parkosítás jeleit is lehet már látni, a fűmagot elszórták, remélhetőleg 2-3 héten belül már zsengűl a fű is. Amit még nem lehet látni, a kerítés mellett a hátam mögött lesz elhelyezve egy A-kategóriás külső biztonsági kamera, amit a felajánlásomból fognak felállítani - fogalmazott Bodó László. 

A támogatók között volt még a Kanizsa-Flow Kft. ügyvezetője, Hózensteiner Balázs, valamint Dékány József. A képviselő hozzátette, a városban több olyan köztéri alkotás van még, amely felújításra szorulna. Ilyen a Károlyi-kertben lévő szökőkút is, de az ottani munkához szintén a lakosság összefogására lenne szükséges.

SZ.F.

(Kép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.