Kanizsai művész képeslapjai a hónap műtárgyai

facebook megosztás

Egy művészi képeslapsorozat lett a hónap műtárgya áprilisban a Thúry György Múzeumban. A kiállított anzixon a kanizsai festőművész, Sassné Farkas Bözske – későbbi nevén Sass Brunner Erzsébet – alkotásai láthatóak.

A 20. század egyik jelentős képzőművészének számított Sass Brunner Erzsébet, aki az 1900-as évek elejétől kezdve mintegy ötven éven keresztül alkotott. A művész és lánya számos nyarat töltöttek el a Balatonnál, ahol a természetben dolgoztak. A múzeumban bemutatott képeslapokon található alkotások 1926 és ’28 között – néhány évvel az emigrációjuk előtt - készültek, többségük eredetije festményként megtalálható a kanizsai intézmény gyűjteményében.

- Ilyenkor vitték a kis motyójukat tulajdonképpen, a sátrat, hátizsákot, ecsetet, a palettát. Ilyenkor nem volt lehetőségük arra, hogy nagyvásznon dolgozzanak, általában kartonra készültek az alkotások. Ritka az, hogy ilyenkor vászonra dolgoznak. Ezek sokszor csak vázlatnak tekinthetők, nem teljesen kidolgozott alkotások. Akad persze kivétel, mert olyan is volt, hogy utána elkészült az eredeti jó minőségű alkotás – fogalmazott Szmodics-Tugya Beáta, a Thúry György Múzeum muzeológusa.

múzeum

A szakértők szerint a balatoni évek rendkívül jelentősnek számítanak a művész életében, mivel segít megérteni a természetfestészetét. Az itt megjelenő vonások később a külföldi évek műveiben is visszaköszönnek.

- Ő maga mondta azt, hogy később, amikor már Indiánban volt és ott lefestette a Himalája hegyeit vagy akár Japánban a Fudzsit, de akár a tengerpartot vagy az indiai nagy folyókat is említhetnénk, mert a balatoni évek alapozták meg ezeken a helyeken az ő művészeti ábrázolásait. Amit megtanult úgymond a Balatonnál, azt kamatoztatta és tulajdonképpen kiteljesedett Indiában - mondta el a muzeológus. 

Szmodics-Tugya Beáta hozzátette, céljuk, hogy a képeslapok eredetijeként szolgáló festményeket – amelyek az alkotóval együtt Indiában is jártak – restauráltassák és eredeti állapotban mutathassák be a múzeumlátogatóknak.

K.T.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.