Itt a tavaszi szerviz ideje

facebook megosztás

A tavaszi idő megjelenésével az autók műszaki és fizikai állapotának ellenőrzése kiemelt figyelmez kap a szervizekben. A Híradónak nyilatkozó szakemberek hangsúlyozták, egy ilyen átvizsgálás nemcsak a gumiabroncsok lecserélésére kell, hogy kiterjedjen.

Magyarországon nincs előírva a téli gumi használata, ám biztonsági szempontból jól döntött, aki leváltotta az abroncsát októberben, most pedig ismét felteteti a nyári gumit – hangsúlyozta Cseke László, szerviztulajdonos. A csere során ilyenkor a szakemberek ellenőrzik az abroncsok minőségét, valamint beállítják a megfelelő levegőnyomást. Hazánkban a négyévszakos futófelületek még kevésbé elterjedtek, így ebben az időszakban általánosnak számít, hogy a tulajdonosok a csere mellett döntenek.

- Most indult be istenigazából ez a gumicsereszezon. Eddig némi hezitálás volt, hogy nagyon kevesen jelentkeztek be. Most már viszont előre időpontot kell kérni ahhoz, hogy bekerüljenek – tudjuk meg Cseke Lászlótól, a Cs&L Gumiszerviz tulajdonosa. 

gumi

A szakértők hangsúlyozzák, a gumicsere egy fontos tevékenység ilyenkor, ám számos más részét is érdemes ellenőriztetni az autóknak. Moór András elmondta, a lámpák állapotát is megvizsgálják, de a klímarendszerekkel is probléma lehet abban az időszakban, amikor nem használják őket. A szakember kiemelte, az ablaktörlők és szélvédők állapotát is érdemes felmérni.

- A tél folyamán nagyon gyakran sérülnek a szélvédők. Ha az első szélvédő sérült, kavics felverődéstől vagy törés van a szélvédőn, azt tudjuk nagyon szépen javítani. Ha megrepedt a szélvédő, azt onnantól fogva már nem lehet javítással kijavítani, ott ki kell cserélni a szélvédőt – mondta el Moór András, a Moór Autó ügyvezetője. 

A megkérdezettek hozzátették, a kerekek leszerelésnél folyamatosan ellenőrzik a gumik profilmélységét és korát. Szerintük az 5 évnél régebbi abroncsokat érdemes lecseréltetni. A témával bővebben foglalkozunk Közérdekes című műsorunk holnapi adásában.

K.T.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.