Idén sem maradhatott el a Kaszinó hölgyeinek közkedvelt programja

facebook megosztás

Továbbra is aktív a Honvéd Kaszinó Hölgyklubja. A múlt heti, palini tónál rendezett Tavaszköszöntő után, szerdán divatnapot tartottak a Honvéd Kaszinóban. A programnak hagyománya van, immár tizenkettedik alkalommal szervezték meg a patinás épület falain belül.

A Hölgyklub évről évre megrendezi ezt a programot, ami nem csupán a ruhákról, az öltözetről szól, több előadás is színesíti az eseményt. Az ötletet annak idején, 12 évvel ezelőtt a tagok is fenntartással fogadták.

- Aki ezt kitalálta, sajnos ő már nem él, Sánta Gizi butikos. Először úgy éreztük – de csak először – hogy ez már nem nekünk való. Mert idősek vagyunk hozzá. De azóta megértettük, és bizonyítjuk más idősügyi kluboknak is, hogy soha nem szabad azt mondani semmihez, hogy idősek vagyunk. Ha meg tudjuk csinálni, akkor csináljuk meg – fogalmazott Büki Pálné, a Hölgyklub vezetője. 

hölgyklub

A hölgyeket a Kaszinó igazgatója köszöntötte, majd Ignácz Andrea gyógyszerész, a Király Női Klub vezetője az egészségvédelemmel és a fényvédelemmel kapcsolatos előadását hallhatták az érdeklődők.

A beszámoló szoros összefüggésben volt az idei divatnap központi témájával, a csipkével, amelyből egy kiállítás is nyílt. Ugyanis annak idején csipkéből készült napernyőkkel, kesztyűkkel védték magukat a hölgyek a Nap káros hatásai ellen. A csipkekészítésről és a hagyományról Gyanó Szilvia, néprajzos-főmuzeológus tartott előadást a divatnapon. Mint azt elmondta: kollégái, Kunics Zsuzsa és Mikó-Baráth Franciska munkáinak felhasználásával tudta a csipkekészítés rejtelmeit és hagyományait az érdeklődők elé tárni.

- A szakirodalmat is átnézve a Pannónia csipkét hoztam most a hölgyeknek. Hiszen ez egy kanizsai, 1908-ban Kanizsán létrejött, kitalált, kidolgozott, kikísérletezett különleges csipkekészítés-eljárás. Amit egyébként szabadalom is védett. És tulajdonképpen a II. világháborúig egy nagyon szép karriert futott be – mondta el Gyanó Szilvia, a Thúry György Múzeum néprajzos-főmuzeológusa. 

Mint azt a tagok hozzátették: az idei divatnap egy igazán színes és tartalmas program volt az előadók közreműködésének köszönhetően.

V.A.

 

 

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.