Házias ízek és saját receptek tették különlegesebbé a XXII. Répafőző Fesztivált Miklósfán
Ismét a répás ételeké volt a főszerep szombaton Miklósfán. A XXII. Répafőző Fesztivál versenyére három kategóriában lehetett jelentkezni. Idén összesen 16 különleges fogással neveztek a környékbeliek. A programot zenés előadások színesítették a Mindenki Házában.
A répa termesztésének és főzésének hosszú hagyománya van, ez a miklósfaiak specialitása – árulta el Pintér-Tuboly Kinga, a Mindenki Háza vezetője. A versenykategóriákat a hagyományoknak megfelelően határozták meg, így idén is egytálétellel, répás különlegességgel és édességgel lehetett nevezni. Pintér-Tuboly Kinga kiemelte, a fesztivál sikere az egyre növekvő érdeklődésben is megmutatkozik.
– A fiatal generációk is átvették hála az égnek ezt a hagyományt. Ők is készítik, termesztik is akár a répát. Mariann, aki a fő termesztője, ő azért a fiatalok közé sorolható bőven, de a készítők, a főzők között is egyre több a fiatal versenyző. Ez mutatja, hogy ez a hagyomány sokáig élhet tovább, hogyha szerencsénk van – tette hozzá a Pintér-Tuboly Kinga.
A versenyzők között visszatérő nevezők is voltak. Molnárné Kránicz Hajnalka tavaly harmadik helyezést ért el. Az idei megmérettetésre egy hagyományos savanyítottrépás-étellel készült.
– Tavaly egy babos paradicsomos répát készítettem, akkor volt benne paprika és bab. Ezt a két összetevőt idén kihagytam. Az én répaételemben nem volt pirospaprika sem, bab sem. Nekem nagyon ízlett, kíváncsi vagyok, hogy a zsűri tetszését is elnyerte-e – mondta el Molnárné Kránicz Hajnalka.
Számos újdonság nehezítette idén a zsűri döntését, ugyanis többen házi paradicsomos és a füstölt ízekkel tették még különlegesebbé az ételeiket.
– Változott egy kicsit a répa feldolgozásának a fajtája vagy a formája. Ebből kifolyólag másabbak az ízek is. Míg kezdetben a hagyományos kovászos eljárással készítették a répát, annak volt egy jellegzetes kovászos íze, a mostaniak pedig inkább ecetes eljárással savanyítanak. Természetesen ez a kész ételben is másképp jön ki, tehát a répafőzelékekben, levesekben más ízt ad – fogalmazott Pálfi Zsuzsanna zsűritag.
A hagyományos egytálétel-kategóriát Dr. Kotnyek István Kertbarát Kör nyerte, míg a répás édességek, valamint a répából készült ételkülönlegességek között a Nyeste család finomságait jutalmazta a zsűri az első hellyel.
T.CS.
(Képek: Kanizsa TV)