Az országos átlagnál is jobban javult a zalai bíróságok ügykezelése

facebook megosztás

Az országos átlagnál több ügy érkezett tavaly a zalai bíróságokra, de többet is zártak le, és a két éven túl elhúzódó esetekben is nagyobb volt a csökkenés - közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöki kabinetjének főosztályvezetője csütörtökön Zalaegerszegen, sajtótájékoztatón.

Csorba Zsolt Ödön a Zalaegerszegi Törvényszék összbírói értekezletét megelőzően beszélt arról, hogy a zalai bíróságokat - hasonlóan a korábbi évekhez - tavaly is kiegyensúlyozott ítélkezés jellemezte, az időszerűséget és a szakmaiságot tekintve egyaránt.

Országosan 2 százalékkal több ügy érkezett a bíróságokra, Zalában ennél nagyobb, 4 százalékos volt a növekedés, csak peres ügyekben 11 százalékkal több esetet regisztráltak. Mindezek ellenére mintegy 4 százalékkal több ügyet zártak le 2023-ban a megelőző évhez képest - ismertette a főosztályvezető.
Kiemelte, a két évnél tovább húzódó bírósági ügyek számát 2020 és 2023 között országosan a felére sikerült mérsékelni, a zalai bíróságokon ugyanakkor 58 százalékos volt a csökkenés. A múlt év végén 56 ilyen peres ügy volt Zalában.

Csorba Zsolt Ödön arról is beszámolt, hogy az első fokon jogerőre emelkedő esetek száma is magasabb volt Zalában az átlagosnál. A polgári-gazdasági ügyek között a jellemző 80-90 százalékkal szemben a zalai járásbíróságokon 94 százalékban jogerőssé is váltak a döntések.

Jelezte azt is, hogy Zalában hat olyan tárgyalóterem van, ahol lehetőség van távmeghallgatásra, ami biztonságosabbá és költséghatékonyabbá is teszi az eljárásokat. Ezekben a termekben 2023-ban 650 esetet tárgyaltak.

Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke elmondta: szembetűnő, hogy 2014 és 2020 között egyre csökkent a zalai bírságokra érkezett ügyek száma, 2021 óta azonban folyamatos az emelkedés. Büntetőügyekben például 14 százalékkal több eset érkezett 2023-ban a korábbi évhez képest.

A tárgyalt ügyek megalapozottságát mutatja, hogy a büntetőügyekben 4, a civilisztikai esetekben 14 százalékkal nőtt a másodfokon helybenhagyott ítéletek száma a törvényszéken. Az ítélőtáblán fellebbezett esetekben a büntetőügyekben 2 százalékkal, a civilisztikai ügyekben pedig 17 százalékkal javult az elfogadottság mutatója - sorolta a törvényszéki elnök.

Sorok Norbert arra is kitért, hogy a múlt évben mintegy 150 millió forint értékű beruházás zajlott a zalai bíróságokon. Ebből csaknem 100 millió forintot a Zalaegerszegi Járásbíróság klimatizálásának első ütemére fordítottak, 35 milliót pedig a Nagykanizsai Járásbíróság épületére vonatkozó korszerűsítési tervek készítésére használtak fel.

MTI

(Kép: portfolio.hu)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.