Állatvédelem: aggasztó a helyzet országos szinten, de Kanizsán jók a tapasztalatok

facebook megosztás

Számos állatkínzásról szóló hír járta be az országos médiát az elmúlt hónapokban, miután éheztetett és élve eltemetett kutyák miatt indult nyomozás. A megkérdezett helyiek zöme kanizsai viszonylatban pozitívan értékelte az állatvédelem helyzetét, azonban sokak szerint szigorúbb szabályokra lenne szükség.

Januárban az Index számolt be a hazai állatvédelem nyugtalanító helyzetéről és az aktuális nehézségekről, mint például a gazdátlan állatok száma és a menhelyek alacsony kapacitása. Stábunk a helyiek véleményét kérdezte a témában. Matola Istvánné családtagként tekint a kutyájára, azonban azt tapasztalja, az állatvédők sok esetben tehetetlenek, ha bűncselekményről van szó.

– A nyakukat meg fölvágják, csonkítják, meg éheztetik őket meg pórázon van napokon keresztül és nem etetik, az nekem nagyon fájdalmas. Szerintem többet kellene csinálni az állatvédőknek. Igaz, hogy csinálnak az állatvédők sok mindent, de későn tudják meg, hogy szenvednek a kutyusok – fogalmazott Matola Istvánné.

állat

Korábban mi is foglalkoztunk a témával, miszerint az állatvédők Magyarországot a hárommillió kóbor macska országaként említik, ennek kapcsán pedig az ivartalanítás fontosságát hangsúlyozzák. A helyiek közül többen vélekednek hasonlóan, de találkoztunk olyanokkal is, akik a közvetlen környezetükben kevésbé tapasztalják ezt a problémát.

– Nem hiszem, hogy szeretik a kóbor macskákat. Én sem rajongok értük. Volt egy kis tacskóm, annak majdnem kikarmolta szemét, azóta nem szeretem a cicákat. Nem bántom őket, de nem. Kóbor macskákat nem nagyon látok erre, mert van rajtuk nyakörv, némelyiken, úgyhogy azok szerintem nem kóbor macskák – tudtuk meg Tófalvi Lajosnétól. 

Van, aki pozitívan értékelte az emberek állatokkal való viszonyát, hiszen azt tapasztalja, sokan az utcai macskáknak is gyakran helyeznek ki élelmet.

– Nagyon sokan szeretik, a házban is nálunk. A gyerekek, az anyukák jönnek egy simogatásra, úgyhogy én meg vagyok velük elégedve – mondta el egy nagykanizsai lakos. 

Ahogy azt a megkérdezettek válaszaiból megtudtuk, megosztja a kanizsaiak véleményét az állatvédelem helyzete. Sokak szerint komoly változásra, például törvényi szigorításokra lenne szükség.

T.CS.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.