A környék népdalaival ismerkedtek a zeneiskolások

facebook megosztás

Hangszeres és énekes szakmai napot rendeztek ma a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskolában. A program részeként az intézmény diákjai a népi kultúrával ismerkedtek.

A nagykanizsai intézmény sikeresen pályázott a Csoóri Sándor Alap projektjében, amelynek részeként két szakmai nap megtartására van lehetősége. A mai foglalkozáson összesen 12-en vettek részt. Scheiber Krisztina szervező szerint a gyerekek egyre inkább kezdenek visszatalálni a népi kultúrához, de ennek az örökségnek az ápolásához a pedagógusok elhivatottsága is kell.

– Nagyon fontos, hogy milyen tanórán kívüli foglalkozásokat hozunk létre a gyerekeknek, ahol igazán kedvet kaphatnak, mert mélyebben megismerhetik azt, amit csinálnak a tanórai kereteken túl. Ennek van egy közösségformáló ereje is és maga a műfaj is közösségi. Ez így tovább fejlődik intézményi keretek között és azon túl is, ahogy most itt vagyunk – emelte ki Scheiber Krisztina, az intézmény népzenetanára.

A mai foglalkozáson Gubinecz Ákos népdalénekes segítségével zalai és somogyi dalokat ismerhettek meg a gyerekek. A junior Príma-díjas művész szerint fontos, hogy azok a tanítványok is megtapasztalják a közös éneklés örömét, akik hangszeren tanulnak játszani, ezért is vett részt örömmel a programon.

–  Igyekszem minél többet elmenni a fiatal generációhoz, gyerekekhez. Több programunk is van, ami a tehetséggondozásról, tehetségkutatásról szól. Ezt egy fontos és kiemelendő tevékenységnek is tartom, hiszen azt gondolom, hogy minél több gyermek megismeri a népdalainkat, népi kultúránkat, annál inkább megtapasztalják ezt a közös élményt – árulta el Gubinecz Ákos népdalénekes.

A zeneiskola második szakmai napját április 19-én rendezik.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.