A költészet napja: versmondó versenyt rendeztek a HSMK-ban

facebook megosztás

A költészet napja alkalmából emlékeztek Nagy Gáspár Kossuth- és József Attila-díjas költőre Nagykanizsán. A Kanizsai Kulturális Központ szervezésében először a Deák téri emléktáblánál tartottak koszorúzást, majd szavalóversenyre invitálták a fiatal irodalomszeretőket.

A poéta tiszteletére halálának éve, azaz 2007 óta rendszeresen megtartják a koszorúzást, és a versenyt a kulturális intézményben. Az az ember volt Nagy Gáspár, aki ha ma élne, számos olyan kérdést tenne fel, amit érdemes lenne feltenni – fogalmazott Gergye Rezső zsűritag. A megmérettetésen két művel készülnek a fiatalok, egy Nagy Gáspár és egy szabadon választott költeménnyel. Ennek kiválasztása mindig az adott fiatal személyiségétől és a felkészítőtanár ajánlásától függ. A verseny nívóját jól mutatja, hogy a környező megyékből is érkeznek az eseményre.

avatás

- A felső tagozat, és az középiskolai korosztály képviselteti magát. Van egy Nagy Gáspár elem, ami kötelező, illetve egy szabadon választott. Ez már évek óta így van, és látszódik, hogy vannak visszatérők, vannak műhelyek, Kanizsáról is több iskola visszatér, de idén például már Vas-megyéből is lesznek ezen a versmondó versenyen – fogalmazott Gergye Rezső, a Nagy Gáspár Alapítvány kuratóriumi tagja. 

Beck Janka, a Kanizsai Fiatalok Közösségének tagja, már évek óta visszatérő résztvevő a versenyen. Fontosnak gondolja, hogy nem csak az ilyen események alkalmával, de mindennap őrizzük a magyar irodalom hagyományait és szépségét.

versmondó

-A Nagy Gáspár versmondó versenyen már nagyon régóta részt veszek, idén is jöttem a Kanizsai Fiatalok Közösségével. Nagy Gáspár versként a Tenyérnyi kockánt választottam, szabadon választottként pedig egy Molnár Ferenc drámából mondok egy monológot – tudtuk meg Beck Jankától, a Kanizsai Fiatalok Közössége tagjától. 

A szavalókat egy megadott pontrendszer alapján értékeli a szakmai zsűri, mindkét kategóriában, majd az első három helyezett mellett egy különdíjas versmondót is választanak.

Nagy Gáspár Versmondó Verseny 2024. helyezettek

Általános iskola felső tagozatosok: 

I. helyezett: Orsós Nikolett (Gelsei Weöres Sándor Általános Iskola)

II. helyezett: Lőczi Milán (Kanizsai Fiatalok Közössége)

III. helyezett Horváth Liliána Dorina (Csehimindszenti Mindszenty József Általános Iskola)

Középiskolások:

I. helyezett: Megyesi Soma (Kanizsai Fiatalok Közössége)

II. helyezett: Beck Janka (Kanizsai Fiatalok Közössége)

III. helyezett: Kis-Berkes Beatrix (Kanizsai Fiatalok Közössége)

Különdíj: Őry Alexandra Ida (Nagykanizsai SZC Zsigmondy Vilmos Technikum)

Különdíj: Farkas Luca (Kanizsai Fiatalok Közössége)

SZ.F.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.