A kocka kibontása – Pilinszky életművének feldolgozását mutatta be a QJÚB a Medgyaszay Házban

facebook megosztás

A kocka kibontása című produkcióját mutatta be a QJÚB pénteken este a Medgyaszay Házban. A Pilinszky János életművére alapuló koncertszínházi előadással a régi hagyományokat igyekezett újjáéleszteni a formáció.

Ma már csak a kulturális emlékezet őrzi azokat a régi hagyományokat, amiket modern köntösben elevenít fel a QJÚB. Ahogy azt Vecsei H. Miklós elmondta, kezdetben a színház egy szakrális szertartásra hasonlított. Hangsúlyozta azt is, Pilinszky életének feldolgozása komoly kihívást jelentett számukra.

- Ha az ember színházzal foglalkozik, akkor hamar megtanulja azt az alapszabályt, hogy a színházban a konfliktus a legfontosabb, hogy ütközzenek dolgok, de amikor egy ember életművéről van szó, akkor nehéz megtalálni azt az ütközést. Aztán rá kell jönni, hogy amikor az ember saját magával ütközik, saját magában csalódik, saját magában botladozik, akkor igenis történnek konfliktusok, és ezekhez nagyon önreflexívnek kell lenni és őszintének – fogalmazott Vecsei H. Miklós színész.

megyó

Elképzeljük Pilinszky János önéletrajzát a születésétől a haláláig – fogalmazott Vecsei H. Miklós, hiszen mint mondta, e gondolat köré építették fel az előadást.

– Nem tudnám azt mondani, hogy ennek az előadásnak van konkrét célcsoportja. Vannak úgymond zúzósabb részek, és én féltem attól, hogy az idősebb korosztályt megijeszti vagy távol tartja. Ehhez képest rengeteg olyan rajongója is lett ennek a kicsit több mint egyéves társulatnak, akik 70 pluszosak, de alapvetően a mi generációnk, aki jár erre az előadásra – mondta el Vecsei H. Miklós.

A formáció munkája hiánypótlónak számít. Vecsei H. Miklós hozzátette, sokan vannak, akiknek szükségük van valamilyen szakrális témára az életükben, de mostanában nagyon keveset lehet találni.

T.CS.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.