10 jel, ami pajzsmirigy betegségre utalhat

facebook megosztás

Hazánk közepesen jódhiányos területek sorába tartozik, ami növeli a pajzsmirigy betegségek kialakulásának kockázatát. Viszont nem minden esetben segít a jód, sőt!

A kevés jód bevitel önmagában is előidézheti a pajzsmirigy megnagyobbodását. Ennek a rendellenességnek a megjelenése hosszú időt vehet igénybe, mielőtt a specifikus tünetek észrevehetővé válnak. Az Endokrinközpont szakértőjével, Prof. Dr. Balázs Csaba endokrinológus együttműködve összegyűjtöttük a leggyakoribb tüneteket, amelyek a pajzsmirigy rendellenes működésére utalhatnak.

A nők különösen érintettek lehetnek

A pajzsmirigy egy pillangó alakú szerv, amely a nyelőcső két oldalán helyezkedik el. Fontos hormonokat termel, mint például az athyroxint és a trijód-thyronint, amelyek befolyásolják az alapanyagcserét és hatnak a szervezet minden sejtjének működésére. A pajzsmirigy betegsége több tényezőből eredhet, beleértve az öröklött hajlamot, bizonyos autoimmun betegségeket, a nagyfokú stresszt és az életmódbeli szokásokat, valamint a kevés jód fogyasztást. Gyakran fordul elő pajzsmirigy betegség nőknél, részben a terhesség és a szoptatás során megnövekedett jódszükséglet miatt, valamint a hormonális változások miatt a szülés után, különösen fiús babák esetében.

A pajzsmirigy betegségek közül az egyik legelterjedtebb a pajzsmirigy megnagyobbodása, más néven struma vagy golyva. Ennek kialakulásában szerepet játszhat az alacsony jódbevitel. A megfelelő pajzsmirigy működéséhez szükséges napi 150 mikrogramm jód a felnőttek esetében. Ha ez nem biztosított, jódhiány alakul ki a szervezetben, amit a pajzsmirigy próbál ellensúlyozni a megnagyobbodással, hogy elegendő hormont termeljen.

Ez a folyamat azonban nem vezet jóhoz

A megnövekedett pajzsmirigy először csak tapintható, majd látható lesz a stádiumtól függően. Nyomást gyakorolhat a nyelőcsőre és a légcsőre is, ami nyaki feszülést okozhat és nehezített nyelést vagy légzést eredményezhet. Kezeletlenül a megnagyobbodott pajzsmirigy működése felborulhat, ami alul- vagy túlműködést eredményez.

A látható tünetek mellett vagy azok előtt is már más tünetek is jelentkezhetnek, amelyek a pajzsmirigy problémáira utalhatnak.

1. Fáradtság vagy álmatlanság

Gyakori tünet lehet a pajzsmirigy alulműködés esetén, hogy még elegendő alvás után is fáradtnak érezzük magunkat egész nap.

2. Testsúly-változások

A pajzsmirigy rendellenes működése befolyásolhatja a testsúlyt. Az alulműködés hízáshoz vezethet, míg a túlműködés fogyáshoz.

3. Hangulati ingadozások

Idegesség, depresszió vagy pánikbetegség is jelentkezhet a pajzsmirigy rendellenes működése miatt.

4. Magas koleszterinszint

Az alacsony pajzsmirigy működés jele lehet, ha a koleszterin szint nem csökken megfelelő diéta és mozgás hatására. Túlműködés esetén a koleszterinszint alacsony lehet.

5. Családi előfordulás

Az öröklött hajlamnak fontos szerepe lehet a pajzsmirigy betegségek kialakulásában.

6. Menstruációs és termékenységi problémák

A pajzsmirigy működési zavarai hatással lehetnek a menstruációs ciklusra és a termékenységre.

7. Bélpanaszok

A pajzsmirigy túlműködése okozhat hasmenést, míg az alulműködés székrekedést.

8. Haj- és bőrproblémák

A pajzsmirigy rendellenes működése hajhullást és bőrszárazságot okozhat.

9. Nyakfeszülés

A megnagyobbodott pajzsmirigy nyomást gyakorolhat a légcsőre és a nyelőcsőre, ami nyelési és légzési nehézségeket okozhat.

10. Izom- és ízületi fájdalmak

Az izom- és ízületi fájdalmak mellett a kéztőalagút szindróma tünetei is pajzsmirigybetegségre utalhatnak.

Fontos időben felismerni a tüneteket!

Ha nincs más kiváltó ok a pajzsmirigy megnagyobbodására, a jódpótlás segíthet. Azonban minden esetben meg kell állapítani a kiváltó okokat és a pajzsmirigy hormonértékeket. A jód túlzott bevitele számos problémát okozhat, beleértve a gyulladást és a pajzsmirigy működésének zavarát. Ha túlműködés vagy autoimmun pajzsmirigy gyulladás áll fenn, a jód kiegészítés csak súlyosbíthatja a tüneteket.

Forrás és kép: egeszsegkalauz.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.