Se velodrom, se parkolók – Kormányzati válaszra vár az Aréna melletti terület sorsa

facebook megosztás

Több megkeresést kaptunk nézőinktől és olvasóinktól, hogy mi a célja a városvezetésnek az Aréna melletti területtel. Mint azt Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese elmondta, az ügy sokban hasonlít a 19-es udvar helyzetéhez, hiszen a kormány korábban ide is fejlesztést ígért, ami ugyan nem valósult meg, de amíg erről hivatalos nyilatkozat nincs, addig a város nem használhatja az érintett részeket.

Ezeken a korábbi fotókon látszik az egyik válasz a kérdésre. A mostani zöld terület jelentős részén ugyanis szintén az Aréna állt volna, mivel eredetileg további három épületegység szerepelt a projektben, köztük a Nagykanizsai Teke SE számára beígért négysávos pályával.

– Az első része ennek a területnek, az, ami a csarnokhoz legközelebb esik. Az, ha a csarnok látványterveit megnézzük, akkor még három épületrész hozzáépült volna ehhez a csarnokhoz, külön sportágak kiszolgálására, akiknek ugye a városban meg lett ígérve annak idején, mikor a csarnok tervezése folyt, hogy ez egybe fog megépülni. S különböző edzőtermek és tekepálya például lett volna itt kialakítva. De ez nem épült meg. A csarnok 8 milliárdról 15 milliárd forintra drágult, viszont nagyjából a kétharmada épült csak meg az eredeti elképzeléseknek – mondta el Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese.

velodrom

A 2019-es előterjesztés szerint az Aréna melletti terület tökéletes lett volna a velodromnak, hiszen ahogy a dokumentumban olvasható, „az övezet előírásai hatalmas tervezői szabadságot kölcsönöznek a beruházásnak”. A fejlesztés sorsáról még 2022 nyarán tett egy utalást a polgármester, miszerint az ÉVE-frakció hátráltatása miatt nem épül meg a velodrom Kanizsán. Azóta kiderült, hogy a debreceni pályakerékpáros létesítmény sem készül el.

– Hivatalosan nem kaptunk egy levelet sem, mióta a Modern Városok Program véget ért. Vagy legalábbis mi nem láttuk. Lehet, hogy a város kapott, csak Balogh László nem mutatja meg nekünk, de mi nem kaptunk arról levelet, hogy ezek az ingatlanok felszabadultak és nyugodtan tervezzünk rá mást, más forrásból, más céllal, hogy más dologra tudjuk hasznosítani ezeket. Így vagyunk a mögöttem lévő területtel is. Várjuk azt, hogy megmondják, szeretnék-e az Aréna második ütemét finanszírozni, ezt a három újabb épületet vagy szeretné a Magyar Kerékpáros Szövetség ezt továbbra is Nagykanizsán. Mert csak így tudnánk továbbmenni vagy legalább tiszta helyzetet teremteni – tette hozzá Horváth Jácint. 

Az emlegetett terület másik oldalára ugyanakkor van terve a városvezetésnek. Oda egy gördeszkapályát szánnak, hogy az új játszótér mellett még tovább bővüljön az Aréna körüli kikapcsolódási lehetőségek száma. Ez a projekt bekerült a város uniós költségvetésébe, így a forrás biztosított rá.

M-B.GY.

(Kép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.