Kimozdít a komfortzónánkból és közben fülig érő mosolyra késztet…

facebook megosztás

A salsa napjaink egyik legismertebb társasági tánca, amit a világon szinte mindenhol művelnek, természetesen Kanizsán is. Például a rovinji salsa fesztivál hivatalos partnerei és büszkén kijelenthetik azt is, hogy a kanizsai salsás események országszerte ismertek, eseményeikre messze földről érkeznek táncosok.

salsa

A Honvéd Kaszinóban működő Kanizsa Salsa Egyesület januárban ünnepelte a 11. születésnapját. Az évforduló kapcsán beszélgettünk Borsos Gellérttel, az egyesület vezetőjével. - A történeti hűséghez hozzá tartozik, hogy az alapító közösség magja akkor már 4 éve együtt táncolt. Nem sok hasonló, nonprofit egyesületről tudok kis hazánkban, amelynek létrejötte korábbra datálható. Akkoriban még ritkaságszámba ment, hogy tánciskolától függetlenül szervezeti formába bújtunk, de a szükség idáig vezetett bennünket, ugyanis a terembérlethez a közös kalapba dobált néhány tucat százforintos nem sokáig volt elegendő. A szórakozásnak így formát szabtunk és további célokat társítottunk hozzá.

Számomra édesanyám ösztönzése és a Chili Salsa Tánciskola jelentette a táncos kezdetet. A tánciskola vezetőjét anno Csere Erzsi hívta meg Nagykanizsára, s bár kapcsolatuk nem volt gyümölcsöző, ha ez a mozzanat kimarad a történetből, ma nincs Kanizsa Salsa sem – jelentetti ki az egyesület vezetője. – Szükséges katalizátor volt még, hogy egy hosszabb kihagyást követően baráti unszolásra egy tánctáborban kötöttem ki a bolgár Sunny Beach-en, ahol ismét magával ragadott a salsa-láz. Onnan hazaérkezvén hívtam össze a régi táncos társakat, és velük karöltve sikerült újjáéleszteni a korábbi feledhetetlen táncesteket. Érdekesség, hogy Erzsi 15 év után, tavaly folytatta a salsát nálunk, vagyis e tekintetben a kör bezárult.

– Mi volt az elsődleges feladat?

– Az összejövetelekhez szükséges keretek megteremtése volt az elsődleges cél, azonban kis csapatunk váratlanul gyorsan bővülni kezdett, az utánozhatatlan hangulat mágnesként vonzott másokat. Kénytelenek voltunk oktatással is foglalkozni, kezdő csoportokat szervezni. Eleinte még segítséget kértünk ehhez, de mára kellő tapasztalatot gyűjtöttünk, hosszú évek óta Benke Beátával karöltve pro bono vállaljuk át az ezzel járó feladatokat. A bevételeket így teljes mértékben az egyesület működésébe tudjuk visszafordítani, a hangsúly a közösségépítésen marad. Meggyőződésem, hogyha egy ilyen baráti kapcsolatokkal átszőtt, családias közösségbe egyéni érdekeket viszünk, a lényeg elvész, a prioritások megváltoznak.

Jelenleg pontosan 50 tagot számlálunk és kb. feleennyi kezdő táncossal foglalkozunk. Utóbbiak számára az egyesületbe történő belépés a kezdő szint teljesítését követően lehetséges havi 3000 forint tagdíjfizetés vállalása mellett. Tagjaink számára valamennyi táncóránk, eseményünk ingyenes, más rendezvényekre pedig igyekszünk kedvezményeket biztosítani.

– Kitől tudnak tanulni?

– A fejlődés érdekében igyekszünk részt venni a legjobb külföldi oktatók által fémjelzett workshopokon, fesztiválokon. Ki mástól tanulhatnánk hiteles kubai salsát, mint natív kubai oktatóktól. A rovinji salsa fesztiválnak például hivatalos partnerei is vagyunk, ahol a nemzetközi táncos közösség krémje reprezentálja magát. Különleges közeg ez, nagyon sok pozitív energiával, életigenléssel, kultúrák keveredésével. Olyan élményeket ad, amelyeket mindenkinek át kellene élni. Tagjaink számára a táncos kalandok sokszor házhoz jönnek, általában kéthavonta szervezünk egy jelentősebb, jellemzően workshopot és bulit is magában foglaló programot. Estjeinken a salsa autentikusabb stílusát preferáljuk, amely a kubai tánczenei kultúra lenyomatát tükrözi, vegyítve olyan műfajokat, mint a mambo, cha-cha-cha, son, rumba guaganco. Leggyakrabban ennek körtáncos változatát, a rueda de casino-t táncoljuk, amelyben folyamatos a párváltás és a dinamikát a vezető (leader) kreatív bemondásai határozzák meg. Mivel mindenki egyidőben részt vesz benne és a ritmus kellőképp gyors, eufórikus össztánccá fokozódhat, melyben a viccelődés is főszerepet kap. Óráinkon amúgy is a vidámság a mozgatóerő. Akkor a legjobb az eredmény, ha a tanulás és az intenzív mozgás észrevétlenül valósul meg és a hangulat viszi előre a táncos lábakat. A táncosok így az idő előrehaladtával nagyon összetett figurák elsajátítására képesek, mégsem szükséges hozzá előképzettség, a lehetőség kortól függetlenül bárki számára adott. Ebben is rejlik a salsa ereje, kimozdít a komfortzónánkból és közben fülig érő mosolyra késztet. Szerepet kapnak a klasszikus nemi szerepek is, itt a nőnek követnie, a férfinak vezetnie kell. A mozdulatok finomodnak, mozgáskultúrát adnak napjaink íróasztalnál szocializálódott emberének. Sokszor szembesülünk azzal, hogy az európai ember mennyire nem képes (jól) megmozdulni a zenére. A salsa garantáltan átdefiniálja mindenkinek a tánchoz, zenéhez és úgy általában a kulturált szórakozáshoz való viszonyát. Aki szeret igényesen mulatni, nálunk biztosan megtalálja a helyét.

– Hogyha valaki netán egyedül, partner nélkül és ismeretlenül kopogtat be a táncterembe, mire számíthat?

– A csatlakozáshoz nem feltétlenül szükséges a partner sem. Mi tárt karokkal fogadjuk, nyitott közösség várja. Az egyesület sok kapcsolatot szőtt a tánctéren kívül is, barátságok, szerelmek, házasságok jelzik a Kanizsa Salsa kötőerejét. Az egyesület nélkül feleségemmel mi sem ismernénk egymást és nem gyarapíthattuk volna két csodálatos kisfiúval a salsa-bébik táborát. Dóri egyébként szintén képzett latintánc-oktató, a lányok stílusképzésében, koreográfiák összeállításában vállal szerepet, ha a családi teendők mellett ideje engedi.

Van fellépős csoportunk is, amely további kihívásokat biztosít azoknak, akik még többre vágynak. Meg kell jegyezni, hogy az egyesület a salsán kívül még két műfaji alappillérrel rendelkezik. Az egyik a dominikai eredetű bachata, a másik pedig az angolai kizomba. Mindkét táncnak van kifejezetten a fiatalok számára kedvelt stílusváltozata, a sensual bachata, illegőleg az urbankiz, melyek szintén megtalálhatók repertoárunkban. A fiatalítás kitűzött célunk, hiszen az már számomra is tizenöt éves múlt, amikor még ügyvédjelöltként a salsa alapjaival ismerkedtem. Az egyesület számára a közös mozgás a táncban nem merül ki. Például rendszeresen indulunk futóversenyeken, de tartottunk már családi sportnapot, eveztük át a Balatont és mozgósítjuk erőinket akkor is, ha jótékonyságról van szó. Bátorítunk mindenkit, hogy táncoljon, mert Nietzsche-t idézve, minden olyan napot elveszettnek kell tekintenünk, amelyen nem táncoltunk legalább egyszer…

BAKONYI Erzsébet

(Megjelent a Kanizsa Újság 2024. március 6-ai számában)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.