Jazzgenetika címmel nyílt új tárlat a Honvéd Kaszinóban

facebook megosztás

Időutazásra invitálja a Honvéd Kaszinó az intézmény látogatóit. Jazzgenetika címmel nyílt meg kedden az a fotókiállítás, amely a ’70-es évektől napjainkig vonultatja fel a műfaj ikonikus kanizsai pillanatait.

Egy éve, a néhai úttörő zenekar fellépésével kapcsolatban kereste fel a Honvéd Kaszinót Domján Attila. A jazzmuzsika jelenkori székháza nagy örömmel tett eleget a kérésnek, mint most is, a fotókiállítás létrehozásánál.

–  Arra gondoltak Baráth Zoltán tanár úrral együtt, hogy a ’70-es években Nagykanizsán alakult a Hot Brass Band zenekartól kiindulva, tulajdonképpen a nagykanizsai jazzéletet mutatják be fotókon keresztül. Szerintem ez egy nagyon érdekes, nagyon egyedi kezdeményezés – tudtuk meg Halmos Ildikótól, a Honvéd Kaszinó igazgatójától.

A Hot Brass Band 1979-ben alakult és ’89-ig tevékenykedett – mondta el Domján Attila, a kiállítás szervezője. Az akkori jazzidőszak megelevenedik a tárlaton, nem csupán az említett zenekarral, a fotókon a többi formáció is feltűnik.

– A lényeg, a Hot Brass Band ’79-től ’89-ig működött, a ’80-as évek végén ’86-ban, ’88-ban a Fantom együttes, és ugyanúgy a Numera ’86-tól ’88-ig működött. És a lényege, mindegyiknek volt kötődése Baráth Zoltánhoz és picit a Hot Brass Bandhez is, ezért vannak ők kiállítva – emelte ki Domján Attila szervező.

Negyven-negyvenöt évvel ezelőtti korszakról beszélhetünk, amit megidéz ez a tárlat – mondta el Baráth Zoltán. Az életérzést elevenítik fel a pillanatképek, - fogalmazott a zenekar korábbi vezetője és a kanizsai zeneiskola egykori igazgatója.

–  A lényeg az, hogy meg kell nézni a képeket, és akkor egyből visszajön az a lelkület, az az életérzés, ami akkor volt bennünk. hiszen fiatalok voltunk, talán én is, huszonvalahány, 25 éves korban volt ez a ’75. Vagy 24 éves voltam? Ők meg még általános iskolások voltak, volt, aki középiskolás. Ez egy legfontosabb időszaka volt az életünknek – vélekedett Baráth Zoltán.

A kiállítás még egy hónapig látogatható a Honvéd Kaszinó galériájában.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.