Inkább kevesebbet, de a jó minőséget veszik – ez a piaci tendencia

facebook megosztás

Az áremelkedés a kézműves portékákon is érződik, az őstermelők szintén beépítették a megnövekedett költségeiket a termékekbe. De még így is keresik az emberek a minőséget – ezt a kanizsai Zöld Kosár Termelői Piac árusai is így látják.

Lassan egy éve lesz annak, hogy első alkalommal kipakoltak az árusok az Eötvös téren. Húsvét közeledtével vannak olyan standok, amelyeket többen felkeresnek, az áremelkedések ellenére is. Ságvári Endréné azt mondta: a nagy egész sonkára ugyan nincs kereslet, a daraboltat kérik, de a minőséget hajlandóak megfizetni a vásárlók.

- Tulajdonképpen tavalyi árak vannak. Tavaly 4500 forintért adtam a darabolt sonkát, most 4800 forint. Ez húsvétkor sem változott, tehát se kevesebb, se több nem lett – tette hozzá Ságvári Endréné őstermelő. 

piac

A tavasz beköszöntével a kézműves termékek kiegészülnek több időszakos portékával. Balassa Anitánál az ültetni való fokhagyma mellett megjelenik a medvehagyma és a háztáji tojás. Az árak itt is változtak.

- Száz forint darabja, ez azt jelenti, ezer forint egy tartó.
- És akkor a medvehagyma?
- Az 500 forint egy csokor. Az évek óta ennyi, nem visszük feljebb, mert ugyanúgy nő – mondta Balassa Anita őstermelő.

A standok hónapról hónapra kínálják a termékeket a belvárosban, ráadásul Zalában nem maradhat ki egy őstermelői piacról a méz sem. Az árusok szerint az ünnepek közeledtével nem növekszik meg a kereslet, az emberek leginkább a téli, megfázásos időszakban keresik a gyógyszernek is minősülő terméket. A Miháldon gazdálkodó Jandó házaspár több hasonló vásáron vesz részt, így bőven van tapasztalatuk.

piac

- Most már egyre inkább az a gyakorlat, hogy a termelőktől vásárolnak, de még mindig az a tendencia, hogy gyógyszerként használják a mézet, tehát nagyon keveset fogyasztanak a magyar emberek a mézből - fogalmazott Jandó Róbert őstermelő. 

A következő termelői vásár Nagykanizsán az Eötvös téren a szokásokhoz híven, a következő hónap második csütörtökén, azaz április 11-én lesz.

V.A.

(Képek: Kanizsa TV)

 

 

 

 

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.