Így maradhat sokáig tartós a húsvétra szánt tojás

facebook megosztás

Közeleg a húsvét, és ahogy telnek a napok, egyre inkább foglalkoztat bennünket is a kérdés, idén hol és mennyiért vásárolhatjuk meg a tojást a húsvéti sonkához. Érdemes már most körbenézni a piacokon, vagy várjunk még pár hetet? Vajon meddig áll el egyáltalán a piacos, nagyi-féle házitojás?

Szögezzük le itt az elején, hogyha tojásról van szó sem mindegy, mire adunk ki pénzt. Sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy a tojások (elvileg kötelezően szereplő) kódszámai a tudatos választáshoz elengedhetetlenül fontos információkat tartalmaznak arról, honnan való, milyen alomból származik a tojás. (0: biotojás, 1: szabadtartásos, kifutós tartási rendszerben termelt tojás, 2: különböző istállózott, de nem ketreces tartás, 3: ketreces tartási mód….- de erről bővebb ITT olvashattok). Most viszont arra keressük a választ, ha sikerül a piacon vagy a szomszéd nénitől még húsvét előtt extra házi tojást szerezni, hol és mennyi ideig lehet biztonságosan tárolni?

Mivel kényes élelmiszerről van szó, különösen fontos, hogy megfelelő módon és ideig tároljuk, különben komoly problémákat okozhat a tojás.

Most eláruljuk, mik a tárolás legfontosabb kritériumai. Annak érdekében, hogy a tojás ne okozzon ételmérgezést, és az íze, valamint az állaga se veszítsen a minőségéből, érdemes megfogadni egy-két tanácsot:

1. Hűtőben vagy szobahőmérsékleten?

Nem kell hűtőben tárolni a tojásokat, csak akkor tárold hűtőben, ha a csomagoláson erre külön is figyelmeztetnek! A szobahőmérséklet (20 Celsius fok alatt) ideális a tojásoknak. Bár a hűtőben való tárolás nem különösebben árt, más élelmiszerekre veszélyes lehet, mivel a tojás felületén kórokozók tapadhatnak meg. Ha a tojás felületén például Salmonella található, a hűtőben könnyen átterjedhet más élelmiszerekre.

2. Ne mosd meg azonnal a tojásokat

Csak a felhasználás előtt mossuk meg őket! Ha hazaviszed a friss tojásokat, első körben elég csak száraz ronggyal áttörölni! Felhasználás előtt viszont, ha bélsárral szennyezettek, használj fertőtlenítős oldatot, majd alaposan töröld meg őket.

3. Tudtad, hogy lefelé pakolva hosszabb ideig eláll?

A csücskös felével mindig lefelé tárold a tojást, pont fordítva, mint ahogy a bolti tojástartóban találod, mert az alján van benne egy légbuborék, ami a gravitáció miatt felfelé törekszik, közben viszont rontja a tojás minőségét.

4. Tényleg, meddig használható fel biztonságosan a tojást?

Az aranyszabály így szól: a tojások átlagosan 30-60 napig eltarthatóak, de ez csak a sérülésmentes tojásokra igaz. Ha már feltörted őket, 24 órán belül mindenképpen fogyaszd el.

5. Megfőzted? Sebaj, így tárold!

A megfőzött tojásokat kihűlés után azonnal, de maximum 2 óra elteltével tegyük a hűtőbe. Lehetőleg hámozatlanul tároljuk őket, mert a héj megóvja a tojást attól, hogy magába szívja a hűtőben terjengő ételszagot, így tovább maradnak frissek.

hellovidek.hu

(Kép: pixabay.com)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.