Hot Brass Band újratöltve, jazzemlékkoncert a Honvéd Kaszinóban

facebook megosztás

Közös koncertet tartott a Kanizsa Big Band és a Hot Brass Band szombat este a Honvéd Kaszinóban. A telt házas rendezvény célja, a legendás zenekar újjáélesztése mellett, a kanizsai jazz felelevenítése és a fiatal generációba való átörökítése volt. Az eseményen Elek István, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazztanszak szaxofontanára is csatlakozott a zenészekhez.

Két éve fogalmazódott meg a koncert ötlete, majd egy féléves szervezésnek köszönhetően lehetünk ma itt – árulta el Domján Attila szervező. Hozzátette, az esten az emlékezés mellett szeretnék a fiatalságot is megszólítani, átadni nekik a közös zenélés örömét.

- Meg akarjuk mutatni, hogy az 1970-es, ’80-as, ’90-es években itt milyen élet volt Kanizsán, nem csak jazz-, akár rock- vagy popzene is, és hogy ne vesszen ez el, az együtt zenélésnek az öröme, a társaságnak. Nekem nagyon sok barátom van még mindig azokból az időkből, akikkel együtt zenéltem, a világon bárhol. Érdemes összejönni, olyan a zene is mint a sport, érdemes miatta összegyűlni, kicsit a lelket gyógyítja, ez lenne az üzenete ennek az egésznek – fogalmazott Domján Attila szervező.

jazz

Baráth Zoltán, a Hot Brass Band egykori vezetője úgy fogalmazott, bár a banda már több mint 30 éve feloszlott, a tagok közül sokan maradtak a zenei pályán, amire büszke lehet egykori tanárukként. A szombati koncerten is azt a zenei élményt igyekeztek feléleszteni és átadni, amit ők a ’80-as években átélhettek. Ennek megfelelően a Kanizsa Big Band tolmácsolásában több olyan dalt is hallhatott a közönség, amit a legendás zenekar eredeti repertoárjából válogattak.

- Jó nagy része a mai műsornak a régi Hot Brass-es repertoárt tartalmazza cím alapján, mert hiszen ők már Big Band-ként működnek, mások a hangszerelések, professzionális hangszereléseket alkalmaznak, ugye ami nekünk annak idején nem volt, mert egyszerűen nem voltak hangfelvételek, tehát a ’70-es, ’80-as években ha a rádióban hallottunk valamit, akkor egy kis kazettás magnóra felvettük, és akkor onnan írogattam ki, ceruza, kottapapír, és akkor szólamonként fülhallgatóval vagy anélkül, tehát elég nehéz volt – mondta el Baráth Zoltán.

Vámos Béla, a Kanizsa Big Band zenekarvezetője, szintén részese volt az egykor meghatározó kanizsai jazzéletnek. Szerinte a fiatalok most is érdeklődnek mind a műfaj, mint kifejezetten a Big Band koncertjei iránt, így erre az alkalomra is próbáltak ennek megfelelően válogatni a dalokat, illetve egy-két különlegességgel is készültek.

- Nagyon könnyű dolgom volt, mert megkaptam az akkori együttes repertoárjának a listáját, és alapvetően úgy válogattam a számokat, hogy ebből válogattam ki, amiket ma este fogunk játszani, tíz számot játszunk, és ebből kettő ősbemutató lesz, két Baráth Zoltán mű is el fog hangozni az este folyamán – tudtuk meg Vámos Bélától, a Kanizsa Big Band zenekarvezetőjétől.

A műsor második részében a Hot Brass Band is színpadra lépett öt dallal, majd jam session, azaz improvizált örömzene is várta a közönséget.

SZ.F.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.