Háborús alapelvekről tartott előadást a korábbi hadseregparancsnok

facebook megosztás

Könyvbemutatóval egybekötött előadással vette kezdetét a Hadtörténelmi esték programsorozat idei évada. A Móricz Zsigmond Művelődési Házban tartott eseményen Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy ajánlotta a résztvevők figyelmébe „A háború öt alapelve” című kötetét.

„A háborús alapelveket mindig vérrel írták meg” – fogalmazott előadásában Ruszin-Szendi Romulusz. A Magyar Honvédség korábbi parancsnoka kiemelte, a témával már az ókori Kínában is foglalkoztak, ám a modern háborúról Napóleon korától beszélhetünk. Az akkori alapelvek a mai napig megállják a helyüket szerinte, azonban a modern hadviselés annyit változott, hogy érdemes őket öt gyűjtőfogalom köré csoportosítani. A kötetben az orosz-ukrán és a palesztin-izraeli háború is fontos szerepet kap, az altábornagy szerint ezek abból a szempontból eltérő konfliktusok, hogy előbbi néhány év alatt robbant ki.

könyv

- A két nép, két nemzet nagyon sokáig testvérként élt együtt és mégis érdekes, hogy gyakorlatilag egy évtized alatt, hogy fordultak egymás ellen és mekkora gyűlölet került a felszínre, ami fegyveres konfliktusba torkollt. A megoldásuk nagyon nehéz, addig amíg a háborúnak a gyökereit nem találjuk meg, addig a feszültség fent fog maradni. Lehet, hogy lesz tűzszünet, hiszen ez többször előfordult, de a probléma igazi gyökerét kell megtalálni és arra kell megoldást találni. Különben ez a bizonyos parázs ott fog lappangani a föld felszíne alatt továbbra is és bármilyen kis szikra újra lángba boríthatja - fogalmazott Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség korábbi parancsnoka.

A könyv szerzője katonai pályafutása során megjárta Afganisztán, Irak és Ukrajna hadszíntereit és csaknem egy évtizede kezdte el írni a kötetet, amelyet a hadseregparancsnoki pozícióból való távozása után fejezett be. Szerinte a „Háború öt alapelve” nemcsak a katonáknak, hanem a versenyhelyzetben élőknek is segítséget nyújthat a problémák megoldásában. A kötet a megjelenése óta rendkívül népszerűnek számít.

bemutató

- Egyszer egy operaénekes mondta, hogy meghívták a milánói Scalába és kérdezték, hogy jó volt-e, mondták, hogy jó, de az igazi az, hogyha visszahívnak és még egyszer szeretnének meghallgatni. Azt tudom erre mondani, hogy már számolni is nehéz, hogy hány városba hívtak el és jönnek az olvasók, hogy találkozzanak velem. S a könyv mentén felmerülő kérdéseket beszéljük meg közösen – tette hozzá a korábbi parancsnok. 

Ruszin-Szendi Romulusz a kötetbemutatóval egybekötött előadásában filmjeleneteken keresztül is megismertette a résztvevőket az általa vázolt alapelvekkel.

K.T.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.